Den tyske kjøpesentergiganten Lidl planlegger seks butikker i Bergen. Fem av butikkene blir nybygg, og alle bygges over samme lest. Det liker ikke byråd for miljø og byutvikling, Lisbeth Iversen.

Må endre farger

— Når Lidl kommer til Bergen får de ikke legge butikker overalt uten å ta hensyn til lokal byggeskikk. Vi har en formening om estetikk og stedlig tilpassing, og det er krav vi ikke selger på billigsalg.

Lidl er klar til å stikke spaden i jorden i Eidsvåg og på Fjøsanger, men får ikke komme til Bergen med hva som helst.

— Vi er positive til etableringen. Men Lidl har et standardbygg som de helst vil sette opp overalt. Hele deres konsept går på synlighet. Det gjelder i fargevalg, skilting og plassering. Det kan ikke vi uten videre godta, sier Iversen.

På et møte med Lidls eiendomssjef Tommy Guldbrandsøy tidligere i måneden gjorde Iversen det klart at Lidl ikke kan komme med hva som helst.

— Med knall oransje tak og rød parkeringsplass blir dette ganske synlig litt oppe i høyden. Vi krever at de modererer fargevalget både på tak og parkeringsplass, sier Iversen.

Mindre parkering

Iversen vil ha flere brudd på takflatene og hun vil også ha større variasjon i materialbruken i fasadene.

— Vi vil ha mer stein og tre som bryter de ensformige fasadene, sier hun.

Nå er ikke kjøpesentre kjent for å spenstig og nyskapende arkitektur, det vedgår Lisbeth Iversen. Derfor vil hun stille andre krav til de butikkene Lidl etablerer i områder med industribygg.

— Vi kan ikke stille andre krav til Lidl enn vi gjør til andre som vil etablere butikk.

Av hensyn til konkurransesituasjonen har Iversen allerede signalisert til Lidl at det ikke er aktuelt å tillate det antall parkeringsplasser selskapet har lagt opp til.

— Vi kan ikke godta at Lidl får dobbelt så mange parkeringsplasser som tilsvarende butikker får etablere. Lidl har søkt om 180 parkeringsplasser i Eidsvåg, men etter det BT har grunn til å tro må de forberede seg på en halvering.

Taust fra Lidl

Dialogen med Lidl har ifølge Iversen vært positiv. Hun regner med å behandle søknaden i neste uke.

Hvordan Lidl har oppfattet dialogen vet ikke Bergens Tidende. Da vi kontaktet eiendomssjef Tommy Guldbrandsøy i går fikk vi følgende svar på sentralbordet.

— Lidl har som politikk ikke å svare på spørsmål fra pressen.

<b>FØRSTE BUTIKK:</b> På denne høyden med utsikt over motorveien i Eidsvåg kommer Lidls første butikk i Bergen.
Jan M. Lillebø