Dette skjedde i april i år, lenge etter at den svindelsiktede 30-åringen hadde innstilt sin virksomhet for organisasjonen.

Trafikkskaddes Forening Vestlandet har fortsatt med pinssalget etter at 30-åringens salgsfirma gikk konkurs. Organisasjonen har inngått samarbeid med et annet selskap, som selger de samme pinsene.

Garnes ungdomsskule fikk mistanke om at Trafikkskaddes Forening Vestlandet ikke hadde helt rent mel i posen, og leverte i mai inn til politiet både usolgte pins og penger for solgte merker.

«Ungdom hjelper barn»

Det hele startet med at skolen ble invitert med i en sykkelkampanje. Samtidig ble skolen gjort oppmerksom på en aksjon med navnet «ungdom hjelper barn». Skoleelevene skulle selge pins, og inntektene skulle gå til refleksvester til seksåringer.

— Vi synes begge deler hørtes ut som gode tiltak, og takket ja, sier undervisningsinspektør Bodil Huse Olsen.

— Alt så dessuten veldig seriøst ut, tilføyer hun.

Skolen gjorde imidlertid oppmerksom at den ikke kunne organisere eller ta ansvaret for pinssalget.

Oppga bare fornavnet

En representant for Trafikkskaddes Forening Vestlandet kom senere til skolen, og holdt foredrag i noen klasser.

— Vi reagerte litt på at hun bare ville oppgi fornavnet sitt, sier undervisningsinspektøren.

Elever som meldte seg frivillig, fikk utdelt pins de skulle selge.

— Representanten for organisasjonen skulle hente pins og penger to dager senere, men kom ikke. Noen dager etter det avtalte tidspunktet kom det en annen kvinne, som ikke kunne legitimere seg. Da ble vi enda mer skeptisk, sier Bodil Huse Olsen.

Uroen steg ytterligere da kvinnen ikke hadde med seg cd-er som elevene var lovet. De måtte organisasjonens representant impulskjøpe på Øyrane torg.

Kom ikke

Trafikkskadde-representanten fikk med seg penger fra elever som hadde med oppgjør, og gjorde avtale om å komme igjen fire dager senere for å hente restbeløpet. Da hun ikke kom, bestemte skolen seg for å levere usolgte pins og resten av pengene til Arna og Åsane politistasjon.

— Vi føler oss ført bak lyset av Trafikkskaddes Forening Vestlandet, sier undervisningsinspektør Bodil Huse Olsen.

— Vi var i god tro, og hadde tillit til at seriøse folk sto bak kampanjen. Nå har vi lært at vi bør være mer på vakt når ideelle organisasjoner henvender seg til oss, sier hun.

Har ikke fått provisjon

Flere elever har ikke fått utbetalt sin rettmessige provisjon for pinssalget. Trafikkskaddes Forening har sagt at de ikke kan gjøre det på grunn politietterforskningen som pågår.

I etterkant er skolen også blitt oppmerksom på at Trafikkskaddes Forening Vestlandet har «tyvlånt» logoen til Statens vegvesen i presentasjonsmaterialet til sykkelkampanjen.

— Det styrker heller ikke tilliten til organisasjonen, sier Bodil Huse Olsen.

Kan ikke forklare

Nestleder Sigfinn Bartz-Johannessen i Trafikkskaddes Forening Vestlandet har ingen fullgod forklaring på hva som kan ha skjedd. Han bekrefter at det omstridte pinssalget har fortsatt, men i regi av andre enn den svindelsiktede 30-åringen.

— Vi har ikke muligheter til å organisere salget selv. Dessverre blir man mer sårbar når man bruker andre. Jeg ser ikke bort fra at vi må evaluere hvordan vi organiserer dette salget, sier han.