– Da jeg kom hjem fra jobb i 15.30-tiden sto det er politihelikopter i hagen min, bare 50 meter fra huset mitt. Men det var ingen folk å se i området.

Ryktene gikk raskt

Ove Aarra ble mildt sagt overrasket over hvem som hadde parkert utenfor huset i ettermiddag.

– Jeg dro på butikken og hørte rykter om at noen hadde funnet dynamitt i området. Det var mange som lurte på hva jeg hadde gjort nå, humrer Aarra.

Ryktene skulle vise seg å stemme, selv om han selv var uskyldig.

Bombeeksperter fra Oslo

Det var nemlig politiets bombegruppe som landet i Fusa med politihelikopter i ettermiddag. Sprengningsekspertene tok turen over fjellet fra Oslo etter at det ble funnet dynamitt på gjenvinningsanlegget til BIR på Heiane i Eikelandsosen.

Dynamitten ble oppdaget torsdag. En person hadde satt fra seg sprengstoffet i anleggets åpningstider og stukket uten å gi beskjed til personalet.

Det ble ikke ansett som noen større fare enn at dynamitten kunne oppbevares i en låst container over helgen.

– Dynamitten ble oppdaget da anlegget ble stengt. Vi var i kontakt med lensmannen i Fusa, og vi ble enige om å oppbevare dynamitten over helgen og at politiet skulle komme og ta hånd om den, sier avdelingsleder Kjell Espen Søraas, som er ansvarlig for alle BIRs gjenvinningsanlegg.

BIR kontaktet politiet

Han forteller at politiet rutinemessig ble kontaktet, og at det var politiets beslutning å tilkalle bombeeksperter fra Østlandet.

– Dette var eneste måte å gjøre det for vår del. Gammel dynamitt, som det er snakk om her, er ustabil, og derfor besluttet vi å få over folk fra bombegruppen. De ble fløyet med helikopter og foretok en kontrollert utbrenning av dynamitten på plassen i dag, sier politibetjent ved Fusa lensmannskontor, Torkjell Mikkelsen.

Totalt var det 2,3 kilo med dynamitt, som politiet anslår at kan stamme helt tilbake til 70-tallet.

Det er første gang Fusa-politiet har måttet be om assistanse østfra.

– Vi hadde et lignende oppdrag i 2002, men da var det Forsvaret som hjalp oss med å håndtere saken, sier Mikkelsen.

– Helt feil fremgangsmåte

– Bombegruppen kunne fortelle at de har hatt mange slike oppdrag etter at det ble innført våpenamnesti i mai. Vi har fått inn mye våpen i Fusa i løpet av sommeren og det er tydeligvis også mange som har gammel dynamitt liggende, sier han.

Han understreker at denne saken var helt gal fremgangsmåte.

Les også: Inventar fra hel leilighet dumpet utenfor BIR

– Dette er ikke slik man skal gjøre det. Vi oppfordrer folk til å kontakte politiet, og så avtaler vi hvordan vi skal gjøre det med håndtering, sier han.

Frem til 30. september er det straffefritt å levere inn uregistrerte våpen.

Selv om BIR opplever å få mye rart levert på anleggene sine, har de heller aldri tidligere opplevd å få besøk av politiets bombegruppe.

– Aldri fått dynamitt

– Dette skjer veldig sjelden. Det hender en gang iblant at vi får inn tilsvarende farlig avfall, men jeg har aldri hørt om dynamitt, sier Søraas i BIR.

BIR oppfordrer folk til å kontakt på forhånd hvis de er usikre på hva de skal gjøre med spesialavfall eller farlig avfall.

– Vi vet at folk leverer veldig mye rart. Er man i tvil om hva man skal gjøre, så ta kontakt på forhånd og spør. Her burde det gjerne ringt noen bjeller om at det ikke var rett måte å gjøre det på, sier informasjonssjef i BIR, Kjersti Kildahl.

LANDET I HAGEN: Ove Aarra knipset dette bildet av at bombeeksperter fra politiet landet med helikopter i hagen hans. - Folk lurte veldig på hva som hadde skjedd, forteller han.
Ove Aarra