Her om dagen fikk Bergen Offentlige Bibliotek inn en bok av Bertolt Brecht. Det spesielle var at boken hadde forfallsdato 21. august i 1989.

— Den ble lånt for litt over 25 år siden. Det er ikke så vanlig at man får inn bøker så lenge etter at fristen for innlevering er gått ut, sier biblioteksjef på Bergen Offentlige Bibliotek, Leikny Haga Indergaard og ler lenge.

- Vi lo godt

Det var innkjøpssjef Ørjan Persen som tok imot boken rett rundt klokken 14.30 torsdag.

— Det var en hyggelig dame som kom inn og sa at hun ville levere tilbake en bok, men at fristen for å levere var gått ut for en god stund siden, sier Ørjan Persen.

Persen så med en gang at det ikke var strekkode bak på boken. Inne i boken sto det et lånekort som biblioteket brukte for over 20 år siden.— Vi lo jo godt da hun sa den var betydelig forsinket og vi oppdaget at boken skulle vært levert 21. august 1989.

Berømt forfatter

Bertolt Brecht var en av de mest innflytelsesrike tyske dramatikere og poeter i det 20. århundre. Han ble født 10. februar 1898 i Augsburg og døde 14. august 1956.

Boken som ble levert inn var «Skuespill», som inneholder tre av Brechts hovedverker. Blant annet «Mor Courage».

— Det er godt å se at har han er like aktuell i dag. Han var jo en veldig berømt forfatter, sier biblioteksjef Indergaard .

Bergen Offentlige Bibliotek la ut meldingen om boken først på Instagram og så på Facebook.

Purregebyrer

Indergaard forteller at det hender de får inn gamle bøker i forbindelse med rydding av dødsbo. Men hvor denne kommer fra, vet hun ikke.

— Men vi er glad for at ting kommer tilbake, selv om det er gått 25 år.

Men hva med purregebyr?

— I dag opererer vi med tre purregebyrer før du må erstatte boken. Prisen på denne boken ville nok vært 350 kroner, men det får gå for denne gang, sier biblioteksjef og ler igjen.

— Det var ingen i skranken som husket satsene for purringer i 1989, så låneren slapp å betale, skriver biblioteket på Facebook.

Persen innrømmer at det var han som la ut denne meldingen på Facebook.

— Vi er bare glad for at vi har fått boken tilbake, og tar i mot den med glede, sier han.

GLEDER SEG: - Vi er glad for at ting kommer tilbake, selv om det er gått 25 år, sier bibliotekssjef Leikny Haga Indergaard.
Ørjan Deisz (arkiv)
TOK I MOT: Det var innkjøpssjef Ørjan Persen som tok i mot boken.
Privat