Det er fredag formiddag. To rensende engler er i ferd med å endevende huset til en småbarnsfamilie utenfor Bergen. Sammen med kollegaen Ahmad Tawfiq er Kine Sjøberg i full gang med rengjøringen av den fasjonable, toetasjes villaen.

Skattefradrag på hushjelp?

Vaskehjelpene går grundig til verks. Baderomsflisene blir skinnende rene. Hvert eneste gulvteppe og sofapute løftes og støvsuges. Hybelkaninene innerst i krokene forsvinner inn i den bærbare støvsugeren som Sjøberg har på ryggen.

— Jeg tror nok mange liker tanken på å komme hjem til et strøkent hus fredag ettermiddag. Det er rett og slett snakk om å kjøpe seg mer fritid og et mer behagelig liv.

De samme tankene har ført til mye debatt og medieomtale for Olaf Thommessen, som denne helgen velges til nestleder i Venstre. Thommessen har fått mye støtte etter at han foreslo skatterabatt på hushjelp, slik at folk kunne bruke tiden sin på andre ting.

Er det kun Venstre-leder Lars Sponheim som mener at folk må vaske «møkka sjøl»?

— I undersøkelser sier mange at de kan tenke seg vaskehjelp, men bare fem prosent av yrkesaktive kvinner sier at de har hjelp i huset, sier forsker Ragni Hege Kitterød i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Høy status og vaskehjelp

Økonomi er det viktigste argumentet kvinnene bruker når de forklarer hvorfor husstanden ikke har hjelp i huset.

— Noen peker også på at det kan være vanskelig å få tak i. Moralske argument, som at alle skal vaske skitten sin selv, blir ikke vektlagt, sier Kitterød.

Forskeren har analysert data siden begynnelsen av 1970-tallet, og på de tretti årene har ikke andelen kvinner og menn som har vaskehjelp økt. De som kjøper hjelp i hjemmet er kvinner og menn med høy inntekt og høy utdannelse.

— For 17 år siden måtte vi helst parkere litt nede i gaten slik at ikke naboene skulle se hvem som hadde hushjelp. Nå er det mer akseptert, sier markedsansvarlig Charlotte Sagvik i CityMaid.

Den største kundegruppen er yrkesaktive, travle mennesker mellom 30 og 55 år. Den nest største gruppen er eldre. Sagvik støtter forslaget fra Olaf Thommessen om skatterabatt på hushjelp.

-Dette vil gi mange nye arbeidsplasser og skattekroner til staten, sier Sagvik.

- Viktigere enn bil

— For kvinnelige ledere er hushjelp et viktig frynsegode, viktigere enn firmabil, sier forsker Kari Folkenborg i Fafo.

Sammen med forsker Jorun Andreassen spurte hun 1360 jurister, siviløkonomer og sivilingeniører av begge kjønn hvorfor kvinnelige ledere er en mangelvare i det private næringslivet. Mange kvinner svarte at kulturen måtte endres.

— Lederkulturen er tilpasset menn og frynsegodene består av bil, bil og atter bil. Kvinnene mente at vaskehjelp, praktisk assistanse og organiserte møteplaner var viktig, sier Folkenborg.

Moralske argumenter var fremmed for de kvinnelige lederne.

— De så det ikke som annerledes enn å ha hjelp til å male eller pusse opp huset.

660 KRONER TIMEN: Kine Sjøberg i vaskebyrået CityMaid tar seg av støvtørk og støvsuging, hvis du er villig til å betale 660 kroner timen for å få huset ditt rent. <br/>Foto: Eirik Brekke