Familien hadde da levd i et trusselhelvete i ett år. Det startet med truende brev:

«Jeg skriver dette brevet i håp om at jeg slipper å invadere deres hjem. Etter å ha brukt den siste tiden på å bygge to bomber er jeg nå klar for å fortelle dere hva som må gjøres for at jeg ikke skal detonere disse bombene hvor deres familie bor».

Var kravstor

Den tidligere FN-soldaten ville ha penger. Mange penger. I alt krevde han 630.000 kroner. De rundt familien mente brevet måtte være en spøk, men det var det aldeles ikke. Nye brev og e-poster kom.

«Dette går ikke over av seg selv å du og din familie er på ingen måte trygg. Selvfølgelig kan du stole på dine brødre i Losjen men vit at du er i ferd med å få en demonstrasjon i hva makt egentlig er».

14. november 2002 var det alvor. Mens konen i huset var hjemme alene slo utpresseren til. Med en pistol truet han henne til å gi fra seg minibankkort og kode. Bakbundet ble hun forlatt. Konen pådrog seg hjerteinfarkt.

Ga seg ikke

Hjerteinfarktet virket tilsynelatende inspirerende på 31-åringen.

«Jeg har overhodet ingen dårlig samvittighet for din kones infarkt og ser det som en naturlig konsekvens. Dessuten er jeg godt forberedt på å gjøre det til en detalj før dette er over», skrev raneren til hennes ektemann.

Slik fortsatte det. Politiet var så bekymret at de satte bevæpnete vakter til å passe på ekteparet i tiden før 31-åringen ble tatt. Samtidig ble det lagt en detaljert plan for å lokke ham i en felle.

Raneren ble lurt og pågrepet i en storstilt politiaksjon. Selv da ga han ikke opp. En politimann ble slått flere ganger da raneren forsøkte å stikke av.

Lever i frykt

I går fikk raneren betalt for sine ugjerninger i form av fem års fengsel.

Retten trekker spesielt frem grovheten i ranet, og at 31-åringen alt hadde startet på sine ransplaner i 1994. Familien, og spesielt kvinnen som ble utsatt for ranet, lever fortsatt i frykt, og har ikke greid å legge saken bak seg.

Retten mener også at 31-åringens handlinger utvilsomt var årsaken til at kvinnen samme kveld fikk påvist hjerteinfarkt.

Straffen på fem års fengsel er ett år mindre enn hva statsadvokaten ba om. Likevel mener 31-åringens forsvarer at den er for streng.

— Jeg mener fortsatt riktig straff ville være mellom tre og fire år. Vi er likevel fornøyd med at han ble frifunnet for å ha forlatt kvinnen i hjelpeløs tilstand. Det har vært viktig for min klient, sier advokat Jørgen Riple.