Kontakten mellom Olsen og en politispaner ble opprettet i forbindelse med en pågripelse av Olsen i 1999.

— Jarle ga uttrykk for at han var lei av det livet han levde, at han ville bort fra det. Vi visste at Jarle visste mye om det som skjedde i Åsane. Jeg spurte om han var interessert i å gi informasjon til politiet. Det var han, og etter det hadde Jarle og jeg tett kontakt, fortalte politispaneren i retten i går.

Ringte Olsen samme dag

Samme dag som Øyvind Bjarte Madsen ble funnet skutt og drept ringte spaneren til Jarle Olsen.

— Han sa at han visste hvorfor jeg ringte, men at han ikke visste noe mer. Han var på fest, og kunne derfor ikke snakke. Senere samme kveld plukket jeg og en kollega opp Jarle Olsen, og snakket med ham i bilen, sa spaneren.

En feststemt Olsen ga politiet flere opplysninger i bilen, blant annet navnga han to personer som han mente var kapable til å stå bak drapet på Madsen.

— Vår tidligere erfaring var at opplysningene fra Olsen var svært troverdige. De hadde ført til pågripelser i flere saker, sa spaneren.

Forsøkte å villede?

— Hvordan tenker du på det nå som Jarle Olsen har innrømmet en viss befatning med saken? Kan Olsen ha forsøkt å villede deg? spurte aktor, statsadvokat Gert Johan Kjelby.

— Jeg ser ikke bort fra det ut fra de opplysningene som er kommet frem i ettertid, sa spaneren, som innrømmet at han følte seg lurt da Jarle Olsen i lagmannsretten erkjente at han hadde gitt Flaten i oppdrag å «skremme» Madsen.

— Vi spurte Jarle direkte flere ganger om han hadde noe med denne saken å gjøre, fordi vi reagerte på hans oppførsel i forbindelse med at en venn av ham var funnet drept. I perioden etter drapet var Jarle vanvittig stresset, og han følte seg forhåndsdømt av pressen og politiet, forklarte spaneren.

Redd for å bli avslørt

Olsen var i denne perioden veldig opptatt av at spaneren ikke skulle «dolke ham i ryggen».

— Han var redd for at det skulle bli kjent at han var informant for politiet, sa spaneren.

I den siste samtalen mellom de to hintet Olsen om at spaneren «hadde kone og barn».

— Kontakten mellom oss opphørte etter ordre fra mine overordnede i midten av mai, men Olsen kontaktet meg en gang senere mens han satt i varetekt. Da understreket han at det ikke lå noe i det han hadde sagt om min familie, og vi hadde en vennlig samtale, sa spaneren.