— Jeg har forståelse for at politiet må gjøre jobben sin, men det var unødvendig og ikke grunnlag for å sikte min klient for drapet, sier 20-åringens forsvarer, advokat Kaj Wigum, til BT.

ý Å bli konfrontert med en så alvorlig siktelse, er en enorm belastning, legger advokaten til.

Ønsker hvile

BT var i går i kontakt med 20-åringen. Han uttrykte lettelse over å være en fri mann. Han ønsker ikke å snakke med BT, men i stedet hvile ut etter å ha vært gjennom et flere dager langt mareritt.

Politiinspektør Svein Erik Krogvold er svært ordknapp, men sier løslatelsen skjedde etter at avhørene av den siktede hadde brakt på det rene at det ikke var grunnlag for å fengsle ham.

— Betyr det at dere frafaller siktelsen mot ham?

— Det vil jeg ikke kommentere, sier Krogvold. 20-åringen skal inn til nytt avhør i dag. Han må også belage seg på å forklare seg flere ganger.

Nytt nederlag

Gårsdagens løslatelse var et nytt nederlag for drapsetterforskerne i Åsane. Drapet på Mentz Dankert Løtvedt ble av politiet bygget på at de tre siktede hadde avtalt å ta livet av 59-åringen. Mandag fant Bergen tingrett at det ikke var grunnlag for en slik beskyldning mot den ene 20-åringen, og tok derfor ikke kravet om varetektsfengsling til følge. Han sitter imidlertid bak murene likevel for andre forhold. Og i går måtte altså politiet løslate den andre 20-åringen. Dermed sitter politiet tilbake med yngstemann, den 16 år gamle nabogutten til den drepte.

I gårsdagens BT gikk advokat Jostein Alvheim ut og krevde at siktelsen mot hans klient måtte frafalles som et resultat av rettens vurderinger.

— Det får vi se på når advokaten kontakter oss, er alt Krogvold vil si om det.

— Det kravet skal han få i dag, svarer Alvheim.

Mange løse tråder

Fra å ha en tilsynelatende opplagt sak, står politiet nå tilbake med svært mange løse tråder. Et vitne som hørte de tre siktede snakke om å «ta» den drepte, var politiets heteste spor. Nå er dette parkert i forhold til to av de siktede. Politiet setter nå sin lit til at svaret på de første tekniske undersøkelsene skal gi dem et gjennombrudd. De første svarene er ventet alt denne uken.

Som BT skrev i går, skal politiet ha sikret seg biologiske spor som de mener kan plassere 16-åringen på drapsstedet.

Hans forsvarer, advokat Vegard Austgulen, mener det ikke trenger å være noe dramatikk i det.

— 16-åringen har flere gnager vært på besøk hos avdøde. Det er da høyst naturlig at man finner eksempelvis hår som stammer fra min kleint, sier Austgulen.

Lang etterforskning

Politiinspektør Svein Erik Krogvold ser for seg en omfattende og langvarig etterforskning.

— Det er veldig mye arbeid som gjenstår, spesielt i den tekniske etterforskningen. Vi fortsetter derfor for fullt utover sommeren, sier Krogvold.

— Har dere mistanke om at flere personer kan være involvert i saken?

— Ingen kommentar, svarer Krogvold.

Politiet ønsker fortsatt tips fra publikum som kan ha sett eller hørt noe. Mest interessert er politiet i dagene forut for drapet, som skjedde natt til fredag 6. juni.

— All informasjon i denne saken er viktig for oss. Derfor ber vi dem som har sett eller vet noe om å kontakte politiet, sier Krogvold.