Lørdag 15. april i fjor kjørte kameratene sammen mot Nordfjordeid.

Sladd på bilen I en venstresving ved Haus fikk føreren (19) sladd på bilen. Den roterte og havnet i fjellveggen. Kameratene i baksetet mistet livet, den ene momentant, den andre på sykehus.

De to var 17 og 18 år og var begge elever ved Vanylven vidaregåande skule i Syvde.

Bilens eier (20) satt i passasjersetet og ble hardt skadet. Føreren ble tiltalt for bildrap for å ha opptrådt uaktsomt. Statsadvokatene i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane mente han hadde kjørt for fort før ulykken inntraff. Dessuten var bakdekkene nedslitt. Utfra en totalvurdering frikjenner imidlertid Fjordane tingrett ham for den alvorlige påstanden i tiltalen.

Lånte bort bilen

Også eieren ble tiltalt for bildrap, ettersom han hadde lånt bort bilen til tross for at bakdekkene var nedslitt og bilen ikke var i forsvarlig stand. Retten frifant ham.

— Min klient er lettet. Dette har vært en svært vanskelig tid for både ham og bilføreren. De mistet to kamerater. Ulykken har vært en tragedie for flere familier og mennesker, sier Harald Stabell, forsvarer for bileieren.

Han mener dommen er både grundig og riktig.

— Dessuten er den enstemmig, noe som er viktig for oss, påpeker han.

Kom fra datasamling Fjordenes Tidende skrev tidligere at formålet med turen var at de skulle handle mat og bensin. De kom fra datasamling i Åheimshallen og skulle handle mat, men la turen til Eid.

Bilføreren mister sertifikatet i to år og seks måneder, bileieren i ett år og tre måneder, samt han får en bot på 5000 kroner. Begge idømmes mindre fengselsstraffer og frifinnes for krav om oppreisningserstatning.

bt.no har ikke lyktes å få kommentar fra aktor med tanke på om dommen ankes.