Da vil nemlig Gaia Trafikk sett inn i rute 17 splitter nye Volvo-busser med lavt gulv. Det vil si at stigehøyden fra fortauskanten og inn i bussen ikke er mer, heller mindre, enn et vanlig trappetrinn hjemme.

Helt nytt

— Dette er et helt nytt tilbud til våre kunder. Busser med så lav innstigning har ikke vært i trafikk i Bergen før, bortsett fra noen busser vi hadde på prøve for få år siden. Men heretter vil alle nye busser vi kjøper være utstyrt på denne måten. Før påske vil vi få 10 busser til med lav innstigning, sier divisjonssjef Idar Sylta i Gaia Trafikk til Bergens Tidende.

Både for- og bakdøren har lav innstigning. For de med barnevogn betyr dette at en aldri så liten vipp er nok, så er vognen innenfor.

— Og dersom en rullestolbruker ønsker å reise med en av de nye bussene, kan et stigebrett legges ut og ned på fortauet. Da kan rullestolen lett trille inn i bussen, der det er tilrettelagt for rullestol med støttepute og sikkerhetsbelte, forklarer Jan Helge Sandvåg, som er divisjonssjef for verksted i Gaia.

Samtidig av og på

Bakdøren er i tillegg så bred at av- og påstigning kan foregå samtidig. I praksis vil det bety spart tid på holdeplassen.

Men det lave gulvet går bare gjennom fremre halvdel av disse nye bussene. Vel innenfor, må passasjerene stige to trinn opp for å komme til setene i bakre halvdel av bussen.

— Det er ikke noe problem å få tak i busser med gjennomgående lavt gulv. Problemet er bare at lavt gulv gjør at vi må redusere antall seter på grunn av hjulkassene som stiger høyt opp inne i bussen. I fremre halvdel på de nye bussene tar hjulkassene plassen til fire seter, sier Sandvåg.

LAVT GULV: Sjåfør Knut Atle Johannessen føler seg høyt hevet over omgivelsene der han troner bak rattet i en av de nye bussene med lav innstigning. Fra en fortauskant vil innstigningen være enda mye lavere enn det som vises på bildet.<p/>Foto: TOR HØVIK