Kisten kunne ikke senkes i jorden da 74 år gamle Martin Leander Holmedal skulle følges til den siste hvile.

Det begynte som en helt vanlig begravelse inn i Loddefjord kirke i går. Etterpå fulgte rundt 200 mennesker bak bilen som kjørte kisten hans til kirkegården. Det var der forvirringen startet.

— Da vi kom inn på kirkegården så vi raskt at ingen henviste oss til noen grav. Så ble det klart at ingen hadde gravd den opp, forteller Atle Tellevik, som er Holmedals svigersønn.

Han uttaler seg på vegne av familien. De har fått forklart at graven aldri hadde blitt gravet opp på grunn av en datafeil. Bestillingen fra Bergen kirkelige fellesråd om å grave opp Holmedals grav hadde aldri kommet frem til graveren.

Dette beklager vi veldig, for de pårørende er dette det verste som kan skje Forvaltningsleder Inghild Hareide Hansen i Bergen kirkelige fellesråd

- Et sjokk

  • Det oppsto en spesiell situasjon. Når noe slikt går galt blir det jo et sjokk for familien, sier Tellevik.

Gravferdsbyrået og presten måtte finne ut hva som hadde skjedd. I mellomtiden ble følget stående og lure på hva de skulle gjøre. Til slutt fant presten en reserveløsning.

Kisten ble lagt på et bord beregnet for kister. Dette skjedde utenfor kapellet, der jordpåkastelsen skjedde. Etterpå ble kisten flyttet inn i kapellet. Der fikk alle som ønsket det ta et farvel med avdøde og legge blomster på kisten.

— Presten og begravelsesbyrået var så rolige og taklet det så bra at begravelsen fikk en verdig avslutning. Men verken presten eller byrået hadde opplevd noe lignende noen gang, sier Tellevik.

Måtte vente en dag

Først i morges kom avdøde i jorden. Sognepresten i Loddefjord holdt en ny seremoni i kapellet og Holmedal ble senket i jorden med den nærmeste familien til stede.

— Dette beklager vi veldig, for de pårørende er dette det verste som kan skje, sier forvaltningsleder Inghild Hareide Hansen i Bergen kirkelige fellesråd.

Årlig arrangeres det rundt 2200 begravelser i året i Bergen. 72 prosent av disse kremeres, resten gravlegges. Men det er ikke første gang i Bergen at graven ikke er gravd opp før kisten skal senkes.

I vinter skjedde en lignende episode som den i Loddefjord kirke. Under begravelsen fant en ut av graven ikke var gravd opp, bekrefter Hansen.

— Slikt som dette skal ikke skje, men dessverre vet vi om et lignende tilfelle fra i vinter i Bergen. Nå vil vi se nøye på hva som kan ha skjedd, sier hun.

- Menneskelig svikt

Så langt ser det ikke ut som om en menneskelig svikt er grunnen til at graven ikke ble gravd opp.

— Når en grav skal graves opp legges det inn som en bestilling i et kirkegårdsadministrasjonsprogram. Dermed skal graveren får beskjed om hvor det skal graves opp en grav. Vi tror det er her noe har gått galt, sier Hansen.

Hun er svært lei seg for det som har skjedd.

— Vi har ikke vært i kontakt med de pårørende etter dette så langt, men vil gjerne snakke med dem om dette om de ønsker det, sier Hansen.

— Vi håper at dette ikke skjer noen andre i fremtiden og at etaten går gjennom rutinene sine, sier, Tellevik.