— Dette blir jo som å stjele sukkertøy fra småbarn, sier informasjonsrådgiver i Vesta Forsikring, Roald Stigum Olsen.

Lørdag skrev BT om Frederik Goplen, som ble frastjålet datamaskinen sin etter å ha sendt den inn til reparasjon hos Komplett AS. Ved hjelp av Goplens hentelapp og en falsk underskrift fikk en frekk tyv hentet ut datamaskinen hans på postkontoret.

Men muligens har tyven aldri hatt sine lange fingrer i Goplens postkasse en gang. Ved hjelp av Postens tilbud om pakkeoppsporing på internett kan tyver lett tilrøve seg andres ferdig betalte datamaskiner (se faktaboks).

Forlanger rekommandert

Nøkkelen er kjennskap til en pakkes kollinummer. Dersom en tyv har nummeret kan han lett finne frem til andre og verdifulle forsendelser fra samme leverandør, og hente dem på Posten.

Etter slike tyverier må forsikringsselskapene ofte ta regningen.

— Vi har ikke hatt mange slike saker, men netthandel blir jo bare mer og mer aktuelt. Det burde helt klart være et minimum at dyre ting sendes rekommandert, sier Stigum Olsen.

Politiet i Bergen bruker mye ressurser på å etterforske posttyverier. Også de kan styre sin begeistring for postsikkerheten.

— Alle som sender ut verdifulle ting bør sørge for at det sendes rekommandert. Ellers blir det altfor lett for tyvene, sier leder for tyveri/brannavsnittet ved Hordaland politidistrikt, Siri Doksæter.

- Posten er problemet

Kollinummersystemet er verdensomspennende, og i Norge er det GS1 som har ansvaret for å tildele nummerintervaller. GS1 bestemmer den første delen av nummeret, mens minimum de ni siste sifrene bestemmes av selger.

Rådgiver i GS1, Kjell Arne Myren, tror det er flere enn Komplett som opererer med numre som stiger med et fast siffer hver gang.

— Problemet er at denne informasjonen er åpen for alle gjennom Postens systemer. Hvis Posten vil legge ut all mulig informasjon så burde de sørge for at det er større sikkerhet når folk kommer og henter pakken, sier Myhren.

- Godt system til nå

Informasjonssjef i Posten, Merete Jebsen, kjenner til at postkassetyverier forekommer, men mener at det ikke er noe utbredt problem.

— Bør ikke sporingssystemet deres være passordsikret?

— Til nå har dette vært et godt system. Det er umulig å gardere seg 100 prosent mot kriminalitet. Dersom vi utsettes for kriminelle handlinger, er det en politisak, sier Jebsen.

— Hvorfor kontrollerer dere ikke at underskriften til den som henter en pakke på denne måten, er ekte?

— Rutiner og dokumentasjonskrav for utlevering av pakker varierer for de ulike produktene våre. Det er avsender som velger produkt. Posten er både opptatt av sikkerhet og av å møte kundenes krav til enkelhet og tilgjengelighet sier Jebsen.

Daglig leder i Komplett AS, Eric Sandtrø, vil nå ta kontakt med Posten.

— På bakgrunn av dette vil vi nå gå i dialog med Posten for å gjøre det så vanskelig som mulig for tyvene, sier Sandtrø.