Forsøket på å opprette mobilabonnementet i den savnede tobarnsmorens navn skjedde onsdag 25. juli. Det er nesten to uker etter at Thi Phuong Dung Tran Larsen skal ha forsvunnet fra sitt hjem i Loddefjord, og fem dager etter at hun ble meldt savnet av ektemannen.

Politiet vet om forsøket fordi en mobilforhandler ringte til en teleoperatør for å sjekke personalia, som de nå er pålagt å gjøre.

Forhandleren oppga Larsens riktige navn, rett fødselsdato og år, men feil måned. Feilen første til at det ikke lot seg gjøre å opprette abonnementet. Samtalen mellom mobilforhandleren og teleoperatøren ble derfor kort tid etter avsluttet.

— Vet ikke hvem det var

For politiet er disse opplysningene svært interessante. Etterforskerne har startet en omfattende jakt på å finne frem til hvilken forhandler det ble ringt fra.

Politiet har sikret seg en omfattende oversikt over samtaler til teleselskapet som mobilforhandleren ringte til, bekrefter politiinspektør Tore Salvesen ved Laksevåg politistasjon.

— Vi vet ingen ting om hvem det var som ville opprette abonnementet, eller om forhandleren. Dersom noen husker å ha ringt inn en ID-forespørsel til teleoperatøren denne dagen, ber vi om at de kontakter oss, sier Salvesen.

Politiet vet at samtalen skjedd en gang mellom klokken 10 og 15 forrige onsdag, og omtaler den som svært interessant.

Politiet står overfor to muligheter: Enten har Dung Tran Larsen selv forsøkt å tegne abonnement, eller så er det gjort av noen som har noe med hennes forsvinning å gjøre.

Politiet heller mest i den siste retningen fordi de nå ikke lenger etterforsker saken som en forsvinning, men en kriminalsak. Dersom Tran Larsen har hatt et ønske om å forsvinne, virker det også merkelig at hun forsøkte å opprette et nytt mobilabonnement i sitt fulle navn.

- Tror ikke hun er i live

Politiet tror de står over for en drapssak.

— Vi har liten tro på at kvinnen er i live, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt.

Dung Tran Larsen har ikke gitt livstegn fra seg siden ektemannen sier hun forsvant natt til 14. juli.

Politiet har en sikker observasjon av henne 23. juni. Da var hun på handletur på Sartor Senter. Det skjedde tre dager etter at hun vendte hjem fra Kvinneklinikken med sin nyfødte datter. Hjemme ventet også parets ett år gamle sønn.

— Vi er interessert i å komme i kontakt med alle som kan ha sett henne, helt tilbake til fra hun forlot Kvinneklinikken 20. juni, sier Salvesen.

Var aldri uten mobilen

Dung Tran Larsen har bare bodd i Norge i tre år. Hun skal ha hatt et begrenset nettverk i Bergen, men brukte til vanlig hyppig mobiltelefonen sin til å holde kontakt med venner og familie i Norge og Vietnam.

Politiet synes derfor det er underlig at denne kontakten brått stoppet opp, og at hun aldri svarte på tre tekstmeldinger som inneholdt alvorlige nyheter fra moren i Vietnam.

Disse ble sendt til henne 12. og 13. juli - dagene før hun ifølge ektemannen forsvant fra hjemmet deres i Loddefjord.

— Vi har sikret oss all mobildata, og vet når telefonen sist ble brukt. Det vil vi imidlertid ikke kommentere nærmere nå, sier Salvesen.

Slåtten-etterforsker til Bergen

Politiet utelukker at Dung Tran Larsen har reist fra Bergen med fly eller båt.

Politiet har også kontaktet buss og taxiselskaper, men ingen sjåfører har meldt ifra om passasjerer som passer til beskrivelsen.

— Nå når vi sier at saken etterforskes som en kriminalsak, håper vi selvsagt på flere tips. Alle som vet noe eller som kan ha sett den savnede bes om å kontakte oss, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold.

I går ble etterforskningen ytterligere trappet opp. Nå jobber alle tilgjengelig mannskaper ved Laksevåg politistasjon med saken. De får også hjelp fra avhørseksperter ved Bergen Sentrum politistasjon.

Mandag kommer også Kripos til Bergen. Utrykningsleder Sturla Osen tar da over som etterforskningsleder. Han ledet blant annet jakten på Anne Slåttens drapsmann i Førde.

ENORM BELASTNING: ¿ Tobarnsmorens forsvinning er en enorm belastning for ektemannen, sier mannens advokat Mikkel Mundal
Silje Katrine Robinson
FORSVANT: Natt til 14. juli, en gang mellom kl. 24 og 0330, fortellerektemannen at Dung Tran Larsen forsvant fra sitt hjem i Loddefjord. Politiet berom at alle som har sett henne i tidsrommet helt tilbake til 20. juni tar kontakt.
Amundsen, Paul S.