Det melder Kystradioen.

En mann fra Fjell ble i romjulen innlagt på Haukeland universitetssykehus med alvorlig hjernehinnebetennelse. Sykdommen skal skyldes at han har fått i seg for store mengder listeriabakterier.

Bakteriene rammer både dyr og mennesker, men de fleste mennesker er ikke mottakelige for bakteriene.

Hos de som er mottakelige kan sykdommen utløse listeriose, en sykdom som kan utvikle seg til alvorlig hjernehinnebetennelse.

Slike bakterier er sjeldne i norsk mat. Kystradioen melder imidlertid at det før jul ble registrert tilfeller i Tyskland med bakterier i røkelaks fra norske produsenter, og at Helsevernetaten derfor vil undersøke om mannen kan ha fått i seg bakterier fra røkelaks.

Kjenner ikke til røkelaks-meldinger

— Det kjenner ikke jeg til, sier distriktssjef Paal Fennell i Mattilsynet i Bergen til bt.no, om smittemeldinger fra Tyskland.

Han understreker at listeriabakterier relativt ofte blir funnet i matvarer i Europa, i mengder både over og under det akseptable.

— Det er ingen grunn på det nåværende tidspunkt til å mene at det er mer sannsynlig at denne mannen er blitt syk etter å ha spist røkelaks enn det er at det kan skyldes noe helt annet, sier Fennell.

Helsevernetaten i Bergen skal nå undersøke hva mannen fra Fjell har spist de siste ukene.

— Listeribakterien finnes fra tid til annen i mat som ikke er varmebehandlet. Røkelaks er en slik type mat. Vi kommer til å gå gjennom hva mannen har spist, og se om vi kan finne ute hva dette stammer fra, sier smittevernoverlege i Bergen, Øystein Søbstad, til bt.no.

Han vil imidlertid ikke advare folk mot å spise røkelaks.

— Det er flere typer matvarer dette kan stamme fra, blant annet gravlaks, myke oster og andre matvarer. Men dersom det finnes mat der ute med slike bakterier, er det ikke heldig, sier Søbstad.

Mattilsynet er koblet inn i saken, og vil i samarbeid med Helsevernetaten gå gjennom mannens matinntak.

— Det er gjort en avtale med mannens kone om at hun skal forsøke å lage en liste over det han har spist, sier Søbstad.

Lang inkubasjonstid

Detektivarbeidet kan imidlertid bli vanskelig.

— Listeriabakterien kan ha relativt lang inkubasjonstid - opptil tre uker eller lengre. Så det kan bli et møysommelig arbeid, sier Søbstad.

Det bekrefter også Fennell i Mattilsynet.

— Vi skal selvfølgelig være behjelpelige med å gjøre undersøkelser dersom vi blir bedt om det. Men normalt gjør vi ikke epidemiologiske undersøkelser etter ett enkelt tilfelle. Dersom det var snakk om flere tilfeller, ville det vært enklere å finne fellesnevnere for hvor bakteriene kan komme fra, sier han.

Kritiserer sykehuset

Smittevernoverlege Søbstad kritiserer Haukeland universitetssykehus for ikke umiddelbart å ha varslet om funnet av listeria-bakterier hos den syke mannen.

— Det er de pårørende som har gjort oss oppmerksomme på funnet av listeriabakteriene, sier Søbstad til Kystradioen.

Han tror den manglende varslingen skyldes en kommunikasjonssvikt.

— Pasienten var innlagt på en overvåkingsavdeling, og ikke på medisinsk avdeling. Derfor har nok ikke meldingene gått helt slik de skulle, sier Søbstad til bt.no.

Mannen fra Fjell er nå på bedringens vei.

— Han har våknet opp igjen, men det gjenstår å se om han får mén etter sykdommen, sier Søbstad.

LETER: Smittevernoverlege Øystein Søbstad og Helsevernetaten vil sammen med Mattilsynet undersøke hva den syke Sotra-mannen har spist før han fikk påvist bakteriene.
Bergens Tidende
FRYKTER BAKTERIER: Røkelaks er en av matvarene som er mest utsatt for forekomst listeriabakterier. Mattilsynet understreker imidlertid at det foreløpig ikke er grunn til å mistenke røkelaks.
ARKIVFOTO