Mæland har nå sittet som byrådsleder i Bergen i ti år, etter at hun og Herman Friele suste inn i styret av Bergen by i 2003. Friele forsvant, men Mæland ble sittende. Siden den gang har hun vunnet to valg for Høyre.

Langt fra alle var sikre på at Mæland ville gå for en tredje periode, men kilder internt i Høyre bekrefter at Mæland har valgt den samme strategien som Erling Lae gjorde i Oslo.

Nå skal Erna bruke noen uker, jeg lever i dag og her og nå. Jeg bruker faktisk ikke en kalori på det nå

Den populære byrådslederen for Oslo Høyre vant valget og trakk seg tilbake etter halvgått løp. Det åpnet dørene for Stian Berger Røsland i 2009.

- Lever her og nå

Monica Mæland vil nå gjøre det samme, og en ministerpost gjør avgangen mindre dramatisk. At hun er ønsket av Erna Solberg, har partilederen aldri lagt skjul på.

-  Monica Mæland er veldig kvalifisert til å bli statsråd, men som alle andre sammen­setninger kan jeg ikke si noe sikkert om det før vi faktisk sitter og ser på mulighetene og hvilke departementer Høyre får, sa Erna Solberg på valgdagen.

Ikke uventet vil ikke Mæland si noe om den lite skjulte invitasjonen til å bli med ved kongens bord.

- Nå skal Erna bruke noen uker, jeg lever i dag og her og nå. Jeg bruker faktisk ikke en kalori på det nå, sa Mæland.

Nominasjonsstrid

Det er Høyre som skal ha byrådslederen i Bergen. Dette står i byrådserklæringen til Høyre, KrF og Frp. De største favorit­tene til å overta for den markante byrådslederen, er byråd Harald Victor Hove og gruppeleder Ragnhild Stolt-Nilsen.

Hove har nærmest gått den samme veien som Stian Berger Røsland i Oslo. Hove ble flyttet inn som finansbyråd da ­Henning Warloe gikk til Stortinget. Nå har Hove den litt utakknemlige oppgaven som skolebyråd i Bergen.

Internt i Høyre var det tidligere liten tvil om at det var Hove som ble sett på som den naturlige arvtakeren. Han har også sørget for å posisjonere seg godt i partiorganisasjonen. Hove er leder i lokallaget i Bergen, en oppgave som neppe er den mest spennende, men som gir god kontroll og innsikt i partiet. I Bergen Høyre ble det spøkt med at Hove gikk «byrådslederskolen».

Men internt i Høyre var det flere som reagerte på at Hove var egenrådig i nominasjonskampen til dette stortingsvalget. Hove, som ledet nominasjonskomiteen i Hordaland Høyre, sto steilt på å få den nå avdøde partiveteranen Inge Lønning på den sikre tredjeplassen. Det var på tross av at bydelslagene og flere av Bergens mest profilerte politikere, deriblant Monica Mæland, ville ha Peter Christian Frølich på den plassen. At Hove som leder av Bergen Høyre valgte å overse ønskene til sitt eget lokallag, falt mange tungt for brystet. Det endte til slutt med at Lønning ble vraket av nominasjonsmøtet.

Ut av politikken

Nominasjonsstriden har gjort at flere har nevnt Ragnhild Stolt-Nielsens navn som en mulig Mæland-arvtaker. Hun har lang erfaring i lokalpolitikken, men har ikke like mye fartstid med byrådsarbeidet som Hove.

Stolt-Nielsen har bare vært vikar i byrådsstolen, men selv fra posisjonen som gruppeleder har hun vært blant bergens­politikkens mest tydelige og markante.

Høyre kunne hatt andre kandidater, men felles for flere gode navn er at de har forlatt politikken.

Christine B. Meyer var finansbyråd i Bergen under Monica Mæland. Den tidligere stats­sekretæren valgte å trekke seg ut av politikken da hun fikk jobben som konkurransedirektør.

Martin Smith-Sivertsen var lenge en høyt betrodd Høyre-topp, men han har også trukket seg ut av bypolitikken i Bergen.

Den tidligere stortings­representanten Torbjørn Hansen hadde også en høy stjerne i Bergen Høyre. Etter at han trakk seg fra Stortinget har han gjort østlending av seg. Det er lite ­trolig at en byrådslederjobb lokker ham tilbake til hjembyen.