Det er Trine Sollie som står bak radiodokumentaren «Leteaksjonen», som handler om hvordan venner og familie utrettelig har lett etter Per Kristian «PK» Slåttli. Den 23 år gamle Young-Dreams-musikeren forsvant 30. april i år, etter et kort opphold på Bergens Psykiatriske Universitetssykehus.

— Under arbeidet med dokumentaren slo det meg at en gruppe unge mennesker kan ha mistet troen på politi og helsevesen. At de tror politiet ikke vil bistå hvis det skjer noe med dem en gang, er ganske skummelt, sier Trine Sollie.

I dokumentaren kommer det tydelig frem at vennene er skuffede og frustrerte over at letingen etter Slåttli ikke kom i gang fort nok. Sollie sier at hun forstår dem.

— Sykehuset ga ham diagnosen psykotisk og manisk, og beskriver i journalene at han skader seg selv, og skal ha tilsyn hvert femte minutt. Da er det forunderlig at ingenting ble gjort for å finne ham da han forsvant. Det tok to dager før en skikkelig leteaksjon ble satt i gang. Jeg skjønner godt at dette er en enorm belastning for venner og familie.

Dokumentaren inneholder også intervju med klinikkdirektør ved Bergen Psykiatriske Universitetssykehus, Kristin Jordheim Bovim. Hun vedgår at rømninger slett ikke er sjeldne ved sykehuset, og at spesielt unge mennesker ikke liker å bli sperret inne.

— Vennene til PK mener sykehuset gjorde en grov feil da de ikke tok bedre vare på ham. Derfor har det vært viktig å fortelle denne historien, sier Trine Sollie.

— Vennene har snudd hver stein i byen i letingen. Det er beundringsverdig, sier hun.

Flere unge menn

SAVNET: Per Kristian Slåttli ble meldt savnet 30. april i år.

Det var Sigrid Giskegjerde Schjetne-forsvinningen som fikk henne på tanker om temaet.— Jeg ble overrasket over hvor mange forsvinningssaker det er. Det er ikke alle som får like stor oppmerksomhet som Sigrid-saken i media. Jeg tror det handler om at "PK" var myndig, mens Sigrid var 16. Jeg har også en følelse av at det handler om kjønn. Inntrykket mitt er at flere unge menn forsvinner, og at flere av disse tar livet sitt.

Per Kristian Slåttli forsvant fra lukket avdeling på sykehuset, og ble sist observert ved båthavnen i Sandviken. Der ble også skoene og genseren hans funnet, og det er derfor søkt etter ham i sjøen flere ganger. I dokumentaren forteller to av hans beste venner, Ole Kristian Einarsen og Øystein Eriksen, om hvordan de opplever letingen.

— De var overraskende åpne. Det ble fort tydelig at de ikke hadde snakket så mye om hvordan de hadde det, sier Sollie.

- Bra å få si fra

Ole Kristian Einarsen spilte i bandet Forza sammen med Per Kristian Slåttli, som var involvert i flere bandprosjekter. Det føles bra å ha stilt opp i dokumentaren, sier han.

— Det var spesielt å utlevere seg med sine innerste følelser rett inn i en mikrofon. Men det var likevel bra å få si fra, og la folk får et innblikk i hva som har skjedd i saken; om fortvilelsen, og om hvordan det har vært.

Fokuset på psykisk helse er også viktig, mener han.

— Det er bra å gå gjennom tabuer om psykisk helse. Men det er vanskelig å dele dine innerste tanker om din venns forsvinning.

Bestevennen

Øystein Eriksen har vært Per Kristian «PK» Slåttlis bestevenn fra de møttes på musikklinjen på Langhaugen videregående skole.

— Det var spesielt å være med i dokumentaren. Det er rart å tenke på du er i en situasjon der det blir laget dokumentar fordi din beste venn er forsvunnet. Jeg synes det har blitt en fin dokumentar, der Trine får frem veldig godt hvordan vi opplever situasjonen, sier han.

Også Øystein Eriksen håper at folk kan lære noe når denne forsvinningssaken får oppmerksomhet igjen.

— Jeg håper at dette kan skape oppmerksomhet om det å ivareta folk rundt oss; at vi er vare på psykisk sykdom, og at man ikke må være redd for å hjelpe de man er glad i. Det tror jeg er viktig. Det er mange mennesker i det ganske land som er i en lignende situasjon, og som altfor godt vet hvordan dette føles. Jeg håper denne dokumentaren kan være til trøst og hjelp for disse.