Natt til 17. mai brøt gjerningsmannen seg inn på Sofie Lindstrøm-bygget til Universitetet i Bergen på Høyden. Masterstudent i sammenlignende politikk, Ann-Sofie Kristiansen, er helt i innspurten av studiet og troppet opp på lesesalen klokken 07.30 denne søndagen.

— Jeg så med en gang at det hadde vært tyver der. Låsen på skuffene var brutt opp og det så ganske ramponert ut, sier Kristiansen.

Forsvant med PC-vesker

Det første hun gjorde var å kontakte Securitas, som igjen ringte politiet. Men siden gjerningsmannen ikke var å se, ville ikke politiet komme med en gang.

— Jeg gikk ut for å vente i det fine været, men da hørte jeg plutselig rasling i stillaset på utsiden av bygget. Jeg gikk for å se hva det var, og så da at tyven var på tur ut. Jeg ropte etter ham og ba ham stoppe, men han løp av gårde.

Personen la på sprang med PC-vesker og sekker hengende over skuldrene.

— Jeg løp etter og klarte å følge han et kort stykke før han kom seg unna i en bakgate.

Tok bilde av tyven

Selv om gjerningsmannen kom seg unna, rakk den modige studenten å knipse et bilde av ham med mobilkameraet sitt. Dette har hun levert til politiet. Kristiansen ergrer seg over det som skjedde.

— Jeg ble frastjålet pc-en og mistet cirka en ukes arbeid på masteroppgaven. Det er veldig kjedelig, sier studenten som nå har måtte utsette innleveringen. Nå jobber hun på spreng for å rekonstruere arbeidet.

— Hvordan opplevde du hendelsen?

— Eg tenkte ikke så mye der og da, men i ettertid synes jeg jo det var litt ekkelt at han oppholdt seg i huset samtidig som jeg var der, sier Kristiansen.

Også en medstudent mistet mye arbeid da hans bærbare PC led samme skjebne. Politiet har gjort åstedsundersøkelser på stedet.

Ramponert og ødelagt

I tillegg til å stjele verdisaker som pc-er, ipoder og kamera, har tyven også gjort stor skade på bygget. Et seminarrom må renoveres.

— En tyverisikret projektor ble revet ned fra taket, og da raste deler av taket ned, sier Henrik Tøndel, administrasjonssjef på Det Samfunnsvitenskapelige fakultet.

Universitetet er i ferd med å kartlegge omfanget av tyveriet, og vil deretter melde saken til politiet.

Studiekonsulent Julie Ødegard har hatt kontakt med de rundt 25 studentene som bruker lesesalen.

— Alle skuffer ble brutt opp og innholdet ble kastet utover. Det lå ting og fløt overalt, og studentene måtte bruke hele 17. mai til å rydde opp, sier Ødegård.

Føler seg utrygge

Hun sier at flere nå føler seg utrygge på sin egen arbeidsplass.

— Studentene frykter at det kan skje flere innbrudd, særlig når de jobber alene sent på kvelden.

Fasaden på huset som ble utsatt for innbrudd, pusses nå opp. Stillasene gjør det ekstra utsatt for innbrudd, ifølge Gunnar Mikkelsen, områdeleder på eiendomsavdelingen ved UiB.

— Dette er andre gang vi har innbrudd etter at stillaset kom opp. Første gang oppdaget vi en knust rute, men nå tror vi at tyvene har kommet seg inn gjennom et åpent vindu. Vi har sendt ut informasjon til brukerne av huset og bedt om at vinduer lukkes og at verdigjenstander ikke ligger fremme, sier Mikkelsen.

Målfrid Bordvik
Målfrid Bordvik
Målfrid Bordvik