— Når man har jobbet et langt liv og passert 67 år, er det vel på tide å pensjonere seg, mener Bertelsen.

Han hadde drevet trekkspillforretning i Øvregaten i 13 år da han kom over et ledig lokale på Nøstet.

  • På den tiden fantes det en bruktbokhandel ved den katolske kirken, som visstnok gikk godt. Så hvorfor ikke prøve? Konen fikk ansvaret for butikken på Nøstet, mens jeg fortsatte å selge trekkspill i Øvregaten ett år til. Men i 1981 ble også denne butikken omgjort til bruktbokhandel, forteller han.

Pent brukt

Siden ble det flere butikker - i C. Sundts gate og i Arken i Åsane. For 17 år siden åpnet Lesehesten i Marken. I dag er det bare butikken i Marken igjen - så lenge det varer.

Vareutvalget består i bøker, blader og tegneserier - alt pent brukt.

  • Her kommer folk fra syv-åtteårsalderen og oppover. En god del er faste kunder, men det kommer også mange tilfeldige innom - det er jo mye gjennomgangstrafikk i Marken, sier Bertelsen.
  • Når du har stengt døren til butikken for siste gang, hva skal du da finne på?

— Jeg har to biler - én sommerbil og én vinterbil - som jeg steller med. Det er hobbyen min. Så har jeg hus jeg skal holde, og hund som skal mosjoneres. Så jeg skal nok få tiden til å gå.

Hjertestans

For to år siden så det ut som om Bertelsen slettes ikke skulle bli pensjonist.

  • Da var jeg «død» i tre kvarter. Jeg kjente et trykk i brystet, og bestemte meg for å oppsøke Legevakten. I resepsjonen segnet jeg om med hjertestans. Familien ble tilkalt. Men etter 45 minutter fikk de liv i meg igjen. Jeg kan takke Bergen Legevakt, anestesilege Guttorm Brattebø og Haukeland sykehus for at jeg lever i dag, sier Bertelsen ettertenksomt.

Når Lesehesten stenger betyr det også slutten på en lang arbeidsdag for Grete Eliassen.

  • Grete har jobbet hos meg i 20 år, og har vært en god støtte opp gjennom årene. Om ikke lenge når hun også pensjonsalderen, sier Bertelsen.

Vemodig

Mange vil nok savne Lesehesten. Det er sågar opprettet en egen Facebook-gruppe som oppfordrer Bertelsen til å fortsette. Men han kommer ikke til å ombestemme seg.

  • Blir det vemodig å slutte?
  • Jeg kjente en klump i halsen da jeg hengte opp opphørssalg-plakatene. Men det å drive butikk er ikke noen enkel jobb. Det skal bli godt å få slippe alt arbeidet som følger med. Men det er klart det er vemodig, sier Jean Charles Bertelsen.