Den ene etter den andre kommer ruslende opp mot Skansen brannstasjon. Støvet skal ristes av svarte uniformer, beina stokkes og trommene testes.

Buekorpsflagget med den norske løven i gull vaier over gaten. Skansen brannstasjons grønne dører er åpne, og buekorpsgutter i alle størrelser vandrer ut og inn. Med buer og trommer, iført luer med og uten gullsnorer, alle med hvite render i buksene. Hele uken har de kunnet hente buekorpseffekter i huset og forberede seg på dagens marsjdagsåpning.

— Jeg er alltid like oppspilt før sesongstart, sier Morten Lygresten, sjef i Skansens Bataljon.

I fjor var det 72 deltakere med i 17. mai-prosesjonen i Skansens. Lygresten venter at det skal bli 70-80 gutter med i korpset i år, slik det har vært de siste årene.

Av alle byens femten buekorps er det Skansens som åpner sesongen. De fleste andre starter en av de to første helgene i mars.

Pendler fra Røros

Alt er ikke som før i buekorpsene heller, til tross for gamle og stolte tradisjoner fra forrige året. Korpsets sjef bor i Åsane, og har en far som gikk i Sandvikens Bataljon og en bestefar i Skutevikens Buekorps. Sjefens tvillingbrødre, Anders og Eirik Lygresten, synes det er helt greit å reise fra Åsane til byen for å eksersere. Det er gøy å marsjere og vise seg frem, synes de.

Brødrene Lukas og Leon Jensen på åtte og ti år pendler mellom Bergen og Røros for å delta på marsjdagene.

— Guttene bor hos moren på Røros, og så passer vi turene til far i Bergen inn med marsjdagene, sier far Kjetil Jensen.

Det er Lukas fornøyd med.

— Jeg hadde min andre gang 17. mai i fjor, og det var artig, sier Lukas. Broren Leon har gått i Skansen i tre sesonger og nå vil Lukas være med mer.

Til Rothaugen skole

Det er tid for oppstilling i tre pelotonger. Høyre om, fremad marsj. På fortauet har det samlet seg en anselig mengde foreldre og tilskuere. Gamlekarene følger nøye med på eksersisen. Slagerne og fanegarden med sjef og adjutant svinger inn fra Henrik Wergelands gate og slutter seg til resten av korpset. Sjef Lygresten sier noen velvalgte ord, og kaller frem slager Eivind Kjønås. Han får tildelt en minnetromme i gull, som beste slager i korpset.

Og så er det teten til høyre og Marsj! Ned mot Torget og opp til Rothaugen skole hvor pølser og pizza venter. Same prosedure as every year. Sesongen 2012 er i gang!