— Savnet tar vi ikke frem. Det er der hele tiden, sterkere enn vi trodde var mulig.

Far og mor står på scenen på Nordhordland folkehøgskole med 400 ungdommer foran seg. For 16 måneder siden mistet de to døtre i en trafikkulykke ved Ostereidet. I dag gjelder det å hindre at nye ulykker skjer.

— Vi tar frem de gode minnene, sier lensmann i Gulen, Masfjorden og Solund, Ivar Holmaas, fra scenen.

Skulle hjem

Alle i salen er sterkt preget. Maud og Ivar Holmaas fremfører en tekst avløst av korte videoopptak fra begravelsen til de to jentene som ble bare 16 og 18 år. Ungdommene i salen er russ denne våren og flere kjente Kjersti og Renate godt.

— Vi tar for gitt at vi har et langt liv, men slik er det ikke alltid, sier faren.

Han beskriver sorgen og savnet familien bærer etter ulykken. To søstre, den yngste og eldste, lever igjen og savner sine søstre intenst.

— Men den store tragedien er at Kjersti og Renate ikke fikk det livet de fortjente, legger han til mens han kjemper for å holde følelsene under kontroll.

KNUST: Vogntoget la seg så langt ut til siden som mulig for å unngå kollisjonen. Likevel var ikke sammenstøtet til å unngå. Personbilen de to søstrene satt i ble knust, og redningsmannskapene kunne lite gjøre. FOTO: ARTHUR KLEIVELAND, NORDHORDLAND

De to døtrene var på vei hjem til Masfjorden fra Knarvik der de begge gikk på skole. De skulle hjem for å delta på en øving før årets julekonsert. Men føret var svært glatt og bilen kom ut av kontroll. De kolliderte med en møtende trailer og omkom.

Russ og trafikksikkerhet

Russ fra to videregående skoler og elever fra to folkehøyskoler i Nordhordland er samlet på Nordhordland folkehøgskole til det årlige trafikksikkerhetstreffet. Ungdommene skal bevisstgjøres farene i trafikken. En bil er sluppet i asfalten fra 29 meters høyde for å vise et sammenstøt i 80 km/t. Redningsmannskaper har demonstrert hvordan et bilvrak åpnes og skadede berges ut.

Det ble ikke julekonsert det året. I stedet ble det begravelse

Fra scenen har allerede Jonny Osberg fortalt sin utrolige historie om hvordan han overlevde en frontkollisjon i 2005 og om sitt liv med smerter og plager i dag.

— Fortell de du har nær deg at du er glad i dem. Det kan plutselig være for sent, forteller han til slutt.

Så gikk seks mann fra redningsetatene i Nordhordland opp fremfor ungdommene og stilte seg på linje. Ståle Hauge fra Lindås og Meland brannvern gikk frem til mikrofonen. Sterkt beveget fortalte han om utrykningen den adventsdagen for 16 måneder siden. Om hvordan de to ble funnet døde, om hvordan tepper ble lagt over dem.

— Dette sitter i meg hver eneste dag. Vær så snill, ikke gi oss en slik dag igjen, sier han ut over den stille forsamlingen.

Foreldrenes håp

Så er det far og mor til de to som kommer frem foran de 400.

Holmås utter ulykke.jpg
JAN M. LILLEBØ

— Det ble ikke julekonsert det året. I stedet ble det begravelse, sier Maud Holmaas.

Faren Ivar Holmaas er også lensmann i Gulen. Han kan bearbeide og komme over vanskelige hendelser han møter i sitt arbeid, forteller han. Men sier også det er umulig å få livet til å bli som før etter at de to omkom.

— For foreldre er barna det viktigste og fineste i livet. Vårt ønske er at færrest mulig skal bli rammet av tragedien slik vi ble. Vårt håp er at alle gjør sitt for at ulykker ikke skal skje.

BERGINGSMANNSKAPENE: - vær så snill, ikke gi oss en slik dag igjen. Ståle Haugen ber for seg.
JAN M. LILLEBØ