— Jeg var ikke den eneste. Vi var tre politifolk som skulle være med og drive undervisning av vektere. Men dette ble slått opp i mediene og det ble et voldsom sirkus. Da det ble satt spørsmålstegn ved min integritet trakk jeg meg fra det hele, og selskapet kom aldri i gang. Alle politifolkene trakk seg forresten ut, sier lensmannen i Laksevåg, Harald Andersen.

— Først etter at jeg hadde trukket meg, fikk jeg høre at Harald Bakkebø var aksjonær i dette selskapet. Men det visste jeg ikke da vi skulle starte. Da var det helt andre som frontet selskapet, sier han.

Traff hverandre på stadion

— Så du traff aldri Bakkebø?

— Ikke den gang. Men vi var faktisk mye sammen under oppveksten. Den gang spilte vi fotball og bordtennis sammen. Så reiste han til USA og jeg så han ikke igjen, før vil tilfeldigvis ble introdusert for hverandre på stadion for fem - seks år siden. Da kjente jeg han ikke igjen.

— Hvordan reagerte du da det ble kjent gjennom avisene at en av dine kompiser fra barndommen var dømt til å betale en milliard i erstatning i USA?

— Da jeg hørte det, var jeg i hvert fall glad for at jeg hadde trukket meg ut av selskapet hvor han var aksjonær. Slik jeg kjente han fra barndommen, så skilte han seg ikke ut på noen måter. Da jeg i dag leste i avisen at det var han som var blitt skutt ble jeg meget forbauset, sier Andersen.

-Ville nok bruke våre navn

Han tror fortsatt at selve ideen med å gi vektere skikkelig opplæring var en god forretningsidé som også var nyttig for samfunnet.

— Det var en unik måte å få vaktselskapene inn på et spor som både politiet og samfunnet ønsket seg. Alle vi politifolkene som var involvert hadde mye erfaring med å undervise. I tillegg ville nok selskapet bruke våre navn for å vise at dette var seriøse greier, sier Andersen.

Han bedyrer at han ikke fikk fem øre for det han bidro med. Og han kjenner ikke til om det ble noe tap for Bakkebø og de andre eierne.

VOKSTE OPP SAMMEN: Laksevåg-lensmann Harald Andersen spilte fotball og bordtennis sammen med den drepte Harald Bakkebø i barndommen. Etter at Bakkebø kom tilbake fra USA traff de hverandre tilfeldig bare en gang.