Lensmannskontoret i Aurland en junidag i fjor. En mann i midten av 30-årene er mistenkt for å ha ført en fritidsbåt med alkohol i blodet. Men blodprøve, det nekter han å avlegge.

Måtte bæres

Mannen er gjennomgående det man må kalle vanskelig, ifølge Sogn tingretts gjennomgåelse av sakens fakta. Klamrer seg fast til rattet på fritidsbåten og må bæres inn på lensmannskontoret.

Kommunelegen, som skal ta blodprøven, får heller ingen lett jobb.

– Dette lykkes ikke ettersom siktede ikke klarte å holde armen i ro på grunn av generell frykt for helsevesenet. Siktede drakk svært mye vann, og måtte snart på toalettet fordi han fikk løs mage, og dessuten en kraftig kvalme. Siktede satt på toalettet i flere omganger og kastet dertil opp, heter det i en dom fra tingretten, ifølge VG .

Drastisk

Mannen låser seg til slutt inne på do. Forsøk på å skru opp døren lykkes ikke. Da går lensmann Kjell Nordgulen drastisk til verks, og knuser døren til pinneved, ifølge VG.

Klokken 21.55 – nesten fem timer etter pågripelsen i båten – lyktes det endelig legen å få tatt blodprøve av mannen.

Lensmannen selv husker ikke hvor lenge mannen barrikaderte seg.

– Det var en stund. Han hadde god tid til å lukke opp, sier han til VG.

I tillegg til 8000 kroner i bot for promillekjøringen, er mannen dømt til å betale 7000 kroner i erstatning for den ødelagte toalettdøren, pluss 3000 kroner i saksomkostninger.

ARNE HOFSETH