— Du kan gjerne skrive at jeg er oppgitt, sa Magnus Stub Nilsen, lensmann i Masfjorden, til BT sent i går kveld.

Da hadde han, kolleger fra andre lensmannsdistrikt, hundepatruljer, mannskaper fra Røde Kors og et Sea King redningshelikopter finkjemmet fjellheimen i Masfjorden, bare for å finne ut at mannen de lette etter var et helt annet sted - på brevandring.

— Det er frustrerende og utrolig dyrt. Helikopterregningen kan komme på over hundre tusen kroner, sier lensmannen.

Oppdagelsesferd

Hovedpersonen - en 19 år gammel friluftsentusiast fra Tsjekkia - er på norgestur med seks landsmenn.

Lørdag stoppet følget ved bensinstasjonen i Haugsvær i Masfjorden. Den unge mannen bestemte seg for å ta seg en kjapp oppdagelsesferd i fjellet - alene.

— Kameratene kjørte videre til Bergen i minibuss. Avtalen var at 19-åringen skulle ringe når han kom ned fra fjellet søndag kveld, sier Stub Nilsen.

Men 19-åringen ga ikke lyd fra seg. Ikke søndag. Ikke mandag. Og ikke tirsdag.

Da var turkameratene hans kommet til Eidfjord, og begynte å bli alvorlig bekymret. Klokken 1100 i går varslet de politiet, og få timer senere var en storstilt leteaksjon i gang.

— Det er utrolig vanskelig. Terrenget er ulendt og det er tåke. Dessuten vet vi ikke helt hvor vi skal lete. Den savnede sa ikke nøyaktig hvor han skulle går, sa lensmannen klokken 1800 i går. Da gikk letemannskaper fra hytte til hytte i et enormt leteområde. De fryktet at tsjekkeren var kommet til skade og at han kunne fryse i hjel i fjellet.

Samtidig kontaktet lensmannen tsjekkisk politi for å få 19-åringens nummer. De ringte og ringte uten å få svar, og bestemte seg for å starte den tidkrevende prosessen med å spore mobiltelefonen.

Dro nordover

Men så begynte vitner å melde seg. Først fikk politiet vite at en langhåret utlending med pannebånd og tursko var observert i et skur i Haugsvær søndag ettermiddag. Her hadde han søkt dekning for regnet.

— Etter at saken ble kjent i mediene, meldte det seg også en bilist fra Bergen. Han fortalte at han hadde plukket opp en haiker i Loen mandag ettermiddag. Haikeren fortalte at han var fra Tsjekkia.

Stikk i strid med avtalen hadde 19-åringen dratt nordover. Bergenseren hadde kjørt ham til Briksdalsbreen, og politiet regner med at han fortsatt befinner seg i det området.

— Vi er meget interessert i å komme i kontakt med ham. Sannsynligvis vet han ikke at han vært savnet.

— Kan det være aktuelt å kreve at han må betale for leteaksjonen?

— Det skal jeg ikke ta stilling til nå, men det er jo ikke særlig lurt å dra på fjelltur og så bryte avtalen om å melde fra når man er tilbake, sier Stub Nilsen.