Sammen med flere andre skulle lensmann Tormod Hvattum bruke sankthanskvelden til å brenne ned et gammelt, falleferdig sel han eier på Maurstadeidet i Vanylven kommune.

— Jeg hadde fått brannsjefens tillatelse til å brenne ned vårt sted. Men da det var nedbrent, oppdaget vi at det var fyr i nabohytten som ligger mellom 35 og 40 meter unna, sier Hvattum.

- Vått på bakken

Bakken var våt, og ingen av de tilstedeværende har sett at brannen spredde seg, forteller lensmannen.

— Det må ha skjedd gjennom luften, med gnister eller varm røyk, sier han.

UHELDIG: Maks uflaks da lensmann Tormod Hvattum skulle brenne ned et gammel sel sankthanskvelden. - Dette var forferdelig trist. Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd, sier han.
ERLING WAAGE, FJORDENES TIDENDE

Nabohytten var overtent, og lot seg ikke redde, ifølge lokalavisen Fjordenes Tidende, som først omtalte saken.

— Veldig lei meg

Lensmannen tok raskt kontakt med eierne av hytten, som var vedlikeholdt og i god stand.

— Jeg har snakket med dem både i går og i dag. De synes dette er leit, hytten hadde affeksjonsverdi for dem. De har mange minner derfra, og det er aldri kjekt når sånt brenner, sier han.

Selv er han heller ikke særlig høy i hatten.

— Dette var forferdelig trist. Jeg er veldig lei meg for det som har skjedd.

Skal etterforskes

Brannen vil nå bli etterforsket av politiet. Siden Hvattum selv er lensmann i Vågsøy, og regionlensmann i Nordfjord, kan saken bli overført til et annet politidistrikt enn Sogn og Fjordane.

— Statsadvokaten skal nå ta stilling til hvem som skal etterforske brannen, sier politiinspektør Bjørn Larsen ved Sogn og Fjordane politidistrikt til Fjordenes Tidende.

Ifølge Larsen har Hvattum varslet om brannen i henhold til regelverket.