— Han som eier garasjen de stjal verktøy fra, var en meget tålmodig mann, sier brøytebilsjåfør Thomas Skaar, som hjalp til med å holde fast tyven.

Det var grytidlig fredag morgen at to uvedkommende menn lusket rundt på garasjetokt ved Orresteinen i Isdalstø i Lindås kommune.

— Samboeren min var oppe for å få yngstegutten til å sove da hun så to menn komme gående mot huset vårt, sier den uredde huseieren, som kom seg i klærne og ut i en fart for å sjekke hva som foregikk, sier huseieren Geir Reigstad.

Trodde de var fulle

Skaar var ikke helt ferdig med brøyterunden sin og hadde liten tid. Han kom over bakketoppen i bra fart. Da han så mennene, trodde han de var fulle og tullet seg.

— Men så ba den ene mannen meg ringe politiet og hjelpe til med å holde tyven til de kom, sier Skaar.

— Mannen gjorde ingen motstand, men ventet til politiet kom. Politiet lenket ham til brøyteskjæret på bilen min og gikk for å lete etter den andre mannen, sier Skaar.

Kaffe eller cola?

— På engelsk fortalte huseieren den utenlandske mannen at han bare hadde behøvd å spørre, hvis han trengte penger. Mannen fikk tilbud om både kaffe og cola, men ville ikke ha. En mer sindig mann enn garasjeeieren skal du lete lenge etter, forteller brøytesjåføren.

Da Reigstad kom løpende ut av huset sitt, så han spor inn i garasjen sin.

— Jeg ropte at de måtte komme seg ut derfra, sier Reigstad.

Da han ikke fikk respons, brukte han fjernkontrollen og åpnet garasjeporten, og der sto to menn. De løp, men Reigstad satte etter dem. Etter 100 meter fikk han tak i den ene og holdt ham fast.

— Jeg bare løp etter, det var ikke tid til å tenke så mye, sier Reigstad.

Hvorfor ville du gi ham kaffe eller cola?

— Skal jeg være helt ærlig så synes jeg synd på folk som må ty til stjeling for å livnære seg, sier Reigstad.

Ikke første gangen

Verktøy for ca. kr. 10 000,- sto klar ved garasjedøren da Reigstad tok tyvene på fersken. Det hadde de plukket fra en firmabil som står sammen med privatbilen i garasjen. Og det er ikke første gangen nabolaget på Isdalstø har hatt ubudne gjester på jakt etter verktøy.

— Jeg ble frastjålet verktøy for kr 40 000 da jeg bygget huset og siden har det blitt stjålet like mye fra en nabo, sier Reigstad, som sier han nå har lært å låse garasjedøren.

Spor i snøen

Også en annen nabo har sett spor etter ubudne gjester i løpet av natten.

— Jeg så det var fotspor i til garasjen min da jeg gikk til jobb i morges, og det er veldig uvanlig. Det pleier ikke gå folk langs huset på den måten, men jeg tenkte at det kanskje var noen som hadde tatt en snarvei, sier Stein Holsen, som bor i det samme området. Nå er han ikke lenger så sikker.

Senere ble også den andre mistenkte tatt av politiet.

— Vi pågrep en mann her ute og en i en bil i Åsane. Begge er litauiske borgere, som vil bli avhørt i løpet av dagen, sier Einar Vatne, lensmann i Nordhordland.