Aksjonistene med Kurt Oddekalv i spissen opplyser til NTB at de lenket fast mudringsutstyret og stanset all mudring.

Politiet ble raskt informert om aksjonen, men ville foreløpig ikke foreta seg noe.

– Vi vil ikke gjøre noe før vi får en henvendelse om at aksjonistene må fjernes. Så langt har vi ikke fått noen slik anmodning, opplyste operasjonsleder Ellen Ulvin i Oslo politidistrikt til NTB klokken 7.20.

To timer senere kunne politiet opplyse at de hadde vært i kontakt med aksjonistene.

– Vi har snakket med dem, og de har sagt seg villige til å forlate lekteren frivillig. Det vil skje i løpet av kort tid, sa Ulvin klokken 9.35.

Giftslam Lekteren jobber for Oslo Havn på oppdrag fra Oslo kommune. Den skal fjerne giftslam fra sjøbunnen i Indre Oslofjord og frakte det til et dypvannsdeponi ved Malmøya.

Statens forurensningstilsyn (SFT) har godkjent flyttingen av giftslammet til Malmøkalven. Løsningen er så blitt vedtatt av kommunestyret i Nesodden og bystyret i Oslo.

– Dette er den mest miljøvennlige løsningen. Slik situasjonen er i dag, blir deler av giftslammet virvlet opp hver dag. Det løser seg i vannet og forurenser dette. Det vil ta for lang tid å utrede andre løsninger. Hvis vi skal vente på dette, vil stadig mer giftslam løse seg i vannet, sa Arne Anders Sandnes i SFT i februar.

Slammet inneholder blant annet kvikksølv og PCB.

Flere aksjoner Tre personer tilknyttet organisasjonen Neptun, som jobber for å beskytte havet mot miljøgifter, bordet 23. februar den samme lekteren. Aksjonistene krevde at Oslo Havn måtte stoppe arbeidet.

– Å kaste søpla i sjøen er noe jeg trodde vi hadde sluttet med, sa aksjonist Nina Hansen (42) til NTB.

Aksjonen gikk fredelig for seg, og aksjonistene dro hjem samme kveld uten at politiet grep inn.

Fire nye demonstranter i alderen 30-66 år dukket opp på lekteren 28. februar. De fire tilhører en lokal aksjonsgruppe som kaller seg Stopp giftdumpingen i Oslofjorden. De lenket seg fast, og ble samme kveld fjernet av politiet uten dramatikk.

Stordalen Stiftelsen Neptun, som er en drivkraft bak Folkeaksjonen mot giftdumping i Oslofjorden, fikk i slutten av februar 250.000 kroner fra milliardær Petter Stordalen. Han mener det er positivt at det giftige slammet fjernes fra bunnen i Oslo havn, men at det er dumt å dumpe det samme avfallet litt lenger ute i fjorden.

– Oslofjorden er ikke noen søppelplass. Det er badevannet til over 500.000 nordmenn, og jeg mener vi ikke har råd til å ta den risikoen det er å flytte slammet utover i fjorden. Jeg mener det er legitimt å bruke ulovlig aksjon for å forsvare miljøet, sa Stordalen til VG 1. mars.

SCANPIX
SCANPIX