LANG, LANG KØ: Slik så det ut i køen på vei til Voss fredag ved 18-tiden.
ARNE HOFSETH

Vegvesenet oppfordrer alle som skal østover fredag ettermiddag om heller å kjøre Fylkesvei 7 over Kvamskogen, via Hardanger.— Tidligere i ettermiddag var det 2,5 - 3 timers ventetid på omkjøringsveien langs sørsiden av Vangsvatnet. Nå har trafikken roet seg litt, men det er fortsatt ca. en halvtimes venting, sier trafikkoperatør Tore-Andre Halland ved Vegtrafikksentralen i Hordaland fredag ettermiddag.

Også fra Voss mot Bergen har det vært lange køer.

— Køen er endeløs i begge retninger. Det er flere hundre biler her, sier BTs reporter Arne Hofseth, som fredag ettermiddag kjørte fra Voss retning Bulken.

Rasene mellom mellom Bulken og Voss torsdag kveld gjør at E16 kan bli stengt i flere døgn. På omkjøringsveien på andre siden av vannet må bilistene ha en følgebil, dermed tar det ekstra tid å få unna køen.

— Vi vil helst ha minst mulig trafikk på omkjøringsveien langs vannet. Den er ikke dimensjonert for så stor trafikk, og begynner å bli ganske nedkjørt, sier Halland.

En bil ble tatt

En bil ble tatt av det første raset torsdag, men de to personene i bilen kom seg uskadet ut.

En geolog var på stedet fredag morgen, og har vurdert forholdene.Konklusjonen er at veien blir stengt i flere dager på grunn av sikrings— og opprydningsarbeid. Rasene er blitt utløst av store vannmengder som har løsnet deler av den gamle riksveien i skråningen over E16.

Marita Aarekol

Natt til fredag gikk det flere små ras på stedet.

Grave og spyle

Det har foregått utbedringsarbeider på den gamle riksveien, som i dag er kommunal vei, i vinter. Det var på dette stedet veien raste ut.

Omfattende sikringsarbeid må nå til for å hindre at gamleveien raser ut.

— Det første vi må gjøre er å grave vekk en del masser i gamleveien. Så må vi komme oss med maskin videre ned i rasløpet og grave vekk det vi klarer med maskin, sier byggeleder Kåre Olav Aldal i Statens Vegvesen.

Skråningen mellom de to veiene er om lag 70-80 meter lang, og svært bratt.

— Vi har ikke helt avgjort hvordan vi skal få vekk massene som ligger videre nedover i løpet. Vi kan spyle med slange eller fra helikopter, eller vi kan forsøke å gå ned med en maskin festet i vaier, sier Aldal.

Kjørte inn i raset

Politiet fikk først melding om ras klokken 21.35.

— En bil som har fått et tre over panseret, står fast i raset, sa operasjonsleder Morten Kronen i Hordaland politidistrikt kort tid etter.

Like etter gikk et nytt ras på samme sted.

– Det andre raset skjedde bare noen minutter etter det første og begravde hele bilen, sa Kronen.

ARNE HOFSETH

To franske personer satt i bilen som kjørte inn i raset, men ingen av dem ble skadet.Politibetjent Arild Amundsen forteller at raset har gått mellom Hellesneset og Dyrvedalen. Han har selv beveget seg bort fra rasstedet.

— Dette er en utrygg plass for øyeblikket. De to personene som kjørte inn i raste kom seg ut av bilen, og vi tar nå hånd om dem, sa Amundsen torsdag kveld.

KOLONNEKJØRING: Ved 11-tiden fredag formiddag ble det innført kolonnekjøring på omkjøringsveien langs Vangsvatnet på Voss. Ventetiden var da rundt 30 minutter. Omkjøringsruten er åpen kun for mindre kjøretøy. Lastebiler må kjøre via fylkesvei 7 gjennom Hardanger.
Marita Aarekol
SLAPP MED SKREKKEN: De to franskmennene som satt i denne bilen kom seg ut, etter at de kjørte inn i et ras mellom Bulken og Voss på E16.
ARNE HOFSETH