Lene Nilsen bor i veien Kvernevika, like ved der Dalaelven i Åsane renner ut i sjøen. Hun forteller at hun og de to barna hennes er plaget av kraftig kloakkluft flere ganger hver måned.

— Jeg bor i en perle ved sjøen, men også i møkkalukt. Det er helt pyton. Vi mister matlysten og vi kan ikke ha vinduet oppe om natten, men våkner av lukten likevel, sier Lene Nilsen.

Nilsen flyttet til huset for to år siden, og har vært jevnlig plaget med lukten. Hun forteller at den kommer av utslipp fra renseanlegget i Kvernevika like ved. Et rør derfra fører ut i elven.

Nilsen mener problemene blant annet oppstår når det regner mye. Da har ikke anlegget kapasitet til å ta imot alt som kommer inn. Ved nødstopp på anlegget skjer det samme.

Kommunen anmeldt

— Vannet er helt klart før røret og etter røret er det grumsete og lukter vondt, forteller hun.

Av og til er det så ille at familien ikke orker å være ute.

— I fjor sommer måtte vi pakke sakene og flykte til hytten til foreldrene mine. Da vi kom tilbake hang kloakklukten igjen. Det luktet av dyner og puter, sier Nilsen.

Nå har hun anmeldt Bergen kommune for brudd på forurensningsloven. Hun har kontaktet dem om problemet de siste to årene, uten at noe er gjort.

- Føler du at de ikke tror på deg?

— Jeg føler at de har noe å skjule, mer enn at de ikke tror på meg. De har vært her og konstatert lukten, sier Nilsen.

- Ingenting skjer

Den fortvilte huseieren forteller at hun har ringt og skrevet kommunen mange ganger. Ved noen anledninger har det kommet folk fra kommunen.

— De har vært enige i at det lukter vondt, men så har det ikke skjedd noe, sier hun.

Nilsen har også kontaktet Fylkesmannen i Hordaland og bedt om at de krever strakstiltak fra Bergen kommune, med en skriftlig handlingsplan.

Ved Fylkesmannens miljøvernavdeling i Hordaland svarer senioringeniør Sissel Storebø at saken skal sendes på høring til Bergen Kommune i løpet av denne uken. Kommunen vil få en frist på to-tre uker, før Nilsen kan forvente å få svar på henvendelsen.

— Vi har gitt kommunen en utslippstillatelse. Det vil si at de har tillatelse til å drifte avløpsanleggene, og skal slippe avløp ut på sjø, men de har ikke lov til å slippe kloakk i elven. Vi vet ikke hva som har skjedd her, og må vente til vi har hørt begge sider av saken, før vi gjør noe, sier Storebø.

- Luktet ingenting

Fagansvarlig for avløpshåndtering ved Vann- og avløpsetaten i Bergen Kommune Marit Aase kjenner til saken.

— Vi har hatt folk ute på stedet hvor utslippet eventuelt kommer fra, men vi har så langt ikke funnet noen kilde. Da vi var på stedet luktet det ikke kloakk, og det var ingen misfarging på vannet, men vi har fått dokumentasjon i form av bilder, og leter videre, sier Aase.

Ifølge henne fikk kommunen beskjed om problemet i mai-juni i år. Hun forteller at de har undersøkt anlegget, men ikke funnet noen årsakssammenheng mellom det kommunale avløpsrenseanlegget og utslippet.

De fikk samme henvendelse i fjor, og tok en prøve av vannet i Dalaelven 27. juni 2012. Da skal det ikke ha vært spor etter rene kloakkutslipp i vannet.

— Det er ingen grunn til å tro at vi bryter forurensningsloven, men vi leter videre. Vi holder på å oppgradere renseanlegget, og har undersøkt om utslippene skjer i forbindelse med dette arbeidet. Det kan vi bekrefte at det ikke gjør, forteller Aase.

Tar jevnlige prøver

Kommunen har tatt prøver av vannet i elven jevnlig i anleggsperioden for å kontrollere at oppgraderingsarbeidene ikke påvirker vannkvaliteten i elven. Aase forklarer videre at det er viktig for dem å treffe en dag hvor det er misfarging på vannet og kloakklukt i luften for lettere å finne kilden.

— Dersom det skulle vise seg at vi er ansvarlige vil vi rydde opp så raskt som mulig, sier hun.

Bergen Nord Politistasjon bekrefter å ha mottatt anmeldelsen, og forteller at saken er under etterforskning.

Aase har registrert anmeldelsen av kommunen, og etaten vil oversende etterspurt dokumentasjon til politiet. Dette gjelder kartverk og dokumentasjon på anlegget.