— Jeg visste ikke at det gikk an, sier Lene Mari Steinshamn, delvis hoderystende og delvis lattermild. Tre bandasjerte fingrer vitner om lørdagens fryserdrama, og i medisinskapet har Lene Mari smertestillende tabletter nok for to uker. Medium til sterke frostskader gjør nemlig ganske vondt.

Alene hjemme

Det var da Lene Mari skulle sette et brett med isterninger til frys at fremsiden av hånden ble hengende bom fast i metallplaten i bunnen av fryseskapet. Hånden var fuktig, men ikke våt da fastfrysingen skjedde.

— Da jeg ikke fikk løs hånden fikk jeg litt panikk. Etter en stund mistet jeg følelsen i fingrene. Jeg prøvde å blåse på hånden uten at det hjalp. Da jeg prøvde å løsne hånden gjorde det skikkelig vondt, forteller Lene Mari.

Å rope etter hjelp var ingen vits, for naboene i leiligheten over var bortreist. Etter syv minutter tok hun sterk lut i bruk. En flaske med Jif universal sto til alt hell fremme på kjøkkenbordet, og etter intensiv spraying slapp fryseren taket.

Ringerunde til venner

Smertene var intense, men ga seg raskt, og en lettet Lene Mari tok en ringerunde til vennene for å fortelle om episoden.

— Jeg syntes jo det var litt komisk. At det var mulig, liksom, forteller Lene Mari.

Men smilet stivnet raskt. For smertene kom tilbake med fornyet styrke. Det dannet seg blemmer på fingrene, som begynte å bli hvite. Til slutt gjorde det så vondt at Lene Mari måtte ta taxi til legevakten.

— Legene på legevakten flirte litt. Det var første gangen de hadde fått inn et slikt tilfelle, forteller Lene Mari. Men diagnosen var imidlertid ikke til å flire av: medium til sterk frostskade. Tiden vil vise hvor alvorlig forfrysningen er.

Til skrekk og advarsel

Til Bergens Tidende forteller 23-åringen at det fremdeles banker og stikker i de frostskadede fingrene.

Lene Mari vet ikke helt hva hun hadde gjort uten Jifen. En utvei hadde vært å trekke ut kontakten til fryseskapet. Likevel hadde det nok tatt sin tid før skapet var såpass tint at hånden kunne lirkes løs.

— Det var litt skummelt, innrømmer Lene Mari, som i det minste håper at hennes historie kan fungere som en advarsel til andre. Fuktige hender i fryseskapet kan fort bli en meget kald og smertefull opplevelse.

FROSTSKADE: De nærmere ti minuttene Lene Mari Steinshamn var fastfrosset til fryseskapet var lange. Med hjelp av en sprayflaske Jif fikk hun til slutt hånden løs.
RUNE SÆVIG