7000 kunder har vært uten strøm etter vindens herjinger i natt.

— Flere høyspentfeil er rettet, men vi jobber fortsatt flere steder. Det er mange trær som har falt over linjer, sier Tonny Nundal, konserndirektør for kommunikasjon i BKK.

I tillegg er det registert 100 lavspentfeil.

— Det er ganske mye. Det kan hende at noen ikke vil få strømmen tilbake før mandag.

Lang liste

Særlig Nordhordland har vært hardt rammet av strømbrudd. Listen over områder uten strøm er lang. (se i slutten av teksten).

— Vi vet at 3-400 abonnenter er uten strøm på grunn av feil på høyspentnettet. Det gjelder særlig abonnenter på Osterøy og et større område i Nordhordland. Her driver vi feilsøk og befaring og håper at feilen ganske raskt skal være rettet, sier Nundal.

I tillegg strømmer det på med meldinger om lavspentfeil. Disse er mer krevende å få rettet, forteller konserndirektøren.

— Her må vi nesten koble inn en og en abonnenent, så her må folk være forberedt på at det kan ta litt tid, sier han.

- Var dere forberedt på dette?

— Ja, vi var forberedt på uværet, men man vet jo aldri hvilke trær som faller ned.

Måløybrua stengt

På kysten av Sogn og Fjordane blåser det fortsatt kraftig. Måløybrua er stengt nå klokken 11, det har den også vært flere ganger tidligere i formiddag. Brua stenger når vinden passerer 32 meter i sekundet. Det tilsvarer orkan.

— Vinden har felt en del trær rundt omkring, men ellers ikke skapt trafikkproblemer, sier trafikkoperatør Ketil Molvær ved Vegtrafikksentralen i Sogn og Fjordane.

I Hordaland er det større problemer med vindfelte trær.

— Vi jobber på spreng med å rydde opp. Folk må gjerne ringe 175 og melde om veltede trær, men må være forberedt på at det vil ta tid før vi er på plass, sier trafikkoperatør Camilla Einarsen på Vegtrafikksentralen i Hordaland.

HATVIK: Treet tok med seg strømledningen langs Hatvikvegen.
jan petter svendal

Noen trevelt har gjort større skade enn andre. Ferjesambandet Hatvik-Fusa var innstilt i formiddag fordi det må ryddes unna et tre som hadde falt ned og tatt med seg strømledningen på veien til Hatvik. Like før klokken 12 meldte Vegtrafikksentralen at fergesambandet er åpnet.På Osterøy er fylkesvei 361 til Votlo stengt. Her har "Lena" sperret folk inne.

Danskebåten forsinket

Ekstremværet har også skapt store problemer for Fjord Lines fergetrafikk til Hirtshals.

Ifølge Gert Balling, direktør for Fjord Line Danmark, vil fergene bli to til tre timer forsinket søndag.

— Det har vært svært sterk vind og bølger på rundt seks meter. Det har gitt betydlige forsinkelser, sier Balling til Aftenbladet.

Han antar at fergen vil ankomme Bergen rundt 15.30 i ettermiddag. Egentlig skulle den kommet frem 13.15. Forsinkelsene vil vedvare utover søndagen.

— Nå er lossingen i gang i Stavanger. Så fort vi er ferdig med det og har lastet båten med det som skal om bord, går turen videre til Bergen, sier Balling ved 9.30-tiden.

Tog-trøbbel

I morgentimene fikk NSB trafikkproblemer på grunn av et tre på linjen mellom Dale og Stanghelle. Trefallet ga problemer med strømtilførselen.

Pressevakt Gina Scholz fikk melding om togstansen like før klokken syv. Kvart over ni melder hun at linjen er åpen igjen.

— Men folk må være forberedt på litt forsinkelser utover. Den stengte linjen har gjort at personell ikke er på plass der de skal være til riktig tid, sier hun.

Også politiet har fått en lang rekke meldinger om skader på grunn av den sterke vinden.

— Vi har loggført 60 hendelser, men ingen av dem med personskade, sier operasjonsleder Knut Dahl-Michelsen ved Hordaland politidistrikt.

Strømløse områder

Her er listen over strømløse områder, hentet fra nettsiden til BKK:

  • Bergen: Mildeholen og Seløysund på Milde. Fagerbakken i Helldal.
  • Gulen/ Masfjorden/ Høyanger-sør: Førde, Frøyset og Hogsøy.
  • Nordhordland: Herlandsfoss; Kallekleiv, Fossdal, Myking