• Hiv ohoi! Ta imot! Püüa! - Hiv ohoi! Ta imot! Püüa!

Det gikk på estisk og norsk på Sjøkrigsskolen på Laksevåg i går. Ved kai ligger den estiske NATO-fregatten «Admiral Pitka» og vugger. På kaien, opp gangwayen og dypt inn i båtens indre står en lang kjede med estiske og norske sjøkadetter og lemper kartonger til hverandre.

Kartonger solid tapet sammen med limbånd og sprekkeferdige av varme klær, sko, leker, bleier, toalettsaker og mat.

For i bydelen Kopli i Tallinn sulter familier og barn fryser i hjel i vinterkulden.

Mens frisk bris fra nord får Byfjorden til å skvulpe, hiver kadettene en hel innsamlingsaksjon fra kaien og om bord i «Admiral Pitka».

Nærmere en time tar det å få kartongene fra lageret på kaien og inn i hangaren på det estiske NATO-fartøyet.

— Det ble 422 kartonger til slutt, summererer innsamlingsildsjel Monica Håkonsli tilfreds, mens hun ser til at rubb og rake av all givergleden kommer på plass i båten.

«Jenteklær og babysengeklær» står det på én kartong. «Child, man & woman's clothes» på en annen, «Shoes» på en tredje, «Glass» på en fjerde.

— Folk har vært fantastiske, de har gitt av et godt hjerte, sier Monica, overveldet. Og med «folk» mener hun først og fremst forsvarsansatte ved Haakonsvern og deres familier og barnehager.

Statsløse barn

Overveldet blir nok også barna i gatebarnhjemmet og dagsenteret i bydelen Kopli, når marinefartøyet til helgen kommer hjem fullastet med kartonger med adresse Pastol Care, barnehjemmet i Tallinn.

— Jeg skal sørge for at kartongene kommer i rette hender, sier skipssjef Juri Saska til Bergens Tidende.

— På Pastol Care bor barn som ikke har støtte fra andre steder enn dette senteret, ettersom de har russiske foreldre og derfor er statsløse og hjelpeløse, forteller Monica.

Inspirasjonen til innsamlingsaksjonen fikk hun etter å ha sett et program på TV 2 i desember i fjor, om SAS- og Braathens-ansatte som årlig sender et julefly med hjelp til trengende i denne bydelen i Tallinn.

Gjennom sin mann, orlogskaptein Per Arne Bakkeli, som i en periode har vært stabssjef i en stående NATO-styrke, fikk hun skipssjefens velsignelse for å fylle «Admiral Pitka» opp med en hjelpesending.

Og etter to-tre måneders innsamlingsaksjon, var det i går klart for kartongsjauing på Sjøkrigsskolen, da marinefartøyet stakk innom, på tur hjem til Estland etter å ha tatt siste økt av NATO-tjenesten nord i Norge.

Glad for støtte

— Takket være hjelp fra dem som står bak «juleflyet til Tallinn har vi også fått kontakt med gatebarnsenteret i Kopli. Der var de var henrykt over å få støtte på denne måten, forteller Monica.

Selv er hun henrykt over den enorme oppslutningen Tallinn-aksjonen har fått.

— Da vi sammen med kadettforeningen Valkyrien opprettet lager her på Sjøkrigsskolen, opplevde vi at folk kom med hengere fulle av varer. Andre laget innsamlingsaksjoner i gatene der de bor, forteller hun.

Oppildnet av all givergleden oppfordrer Monica nå andre som har anledning, å gå i gang med liknende aksjoner.

— Kanskje kjenner noen noen som har en båt eller en trailer som skal til Tallinn eller et annet sted der hjelp trengs, sier hun med entusiasme.

Mens hun ønsker skipssjef Juri Saska, hans mannskap på «Admiral Pitka» god reise hjem.

— He ad, reisi, koju Eestisse!

— God tur hjm til Estland!

JAN M. LILLEBØ