EYSTEIN RØSSUM DAG IDAR TRYGGESTAD

— Det hele var nøye planlagt. Utrolig frekt og utspekulert, sier Hallvard Berntsen.

Den italienske familien kan takke ham for at de ikke fikk langt mer ubehageligheter etter det spektakulære stuntet til bergenserne på Holbergsallmenningen sent onsdag kveld.

- Sprang rett på

— Jeg var ute og gikk kveldstur og så at det satt noen karer og drakk i busslommen. Da italieneren startet bilen og begynte og rygge bak tok karene regelrett rennefart og sprang rett på bilen. Deretter ropte de i kor «Han rygget på oss!».

De rusede mennene var aggressive og rev opp døren på førersiden. Berntsen skjønte at her ble det trøbbel dersom man ikke holdt hodet kaldt.

— Kjeltringene snudde seg mot meg og spurte om jeg ikke så hva som hadde skjedd. Jeg svarte bekreftende uten å si hva jeg hadde sett.

— De var veldig opphengt av senskader og erstatning, forteller han videre.

Berntsen fikk kjeltringene med på at politiet burde kontaktes for å få saken avklart.

— Da sykkelpolitiet kom forklarte jeg hva jeg hadde sett. Dermed ble de to karene tatt med.

Opptatt av senskader

— De holdt hardnakket på at de var påkjørt, og var veldig opptatt av mulige senskader av påkjørselen, sier politioverbetjent Rolf Hegland ved Hordaland politidistrikt.

Politiet kunne tilby overnatting i kjelleren og lange avhør i går før karene ble sendt på dør.

— De er siktet for falske anklager. Det er derimot ikke grunnlag for å fremstille dem for varetektsfengsling, sier Hegland.

Det synes Hallvard Berntsen er ille.

— Da jeg forklare meg hos politiet fortalte de at de først ble fengslet når de hadde nok på dem. At det skal være slik synes jeg er ille. De burde bli stoppet med en gang, sier Berntsen.

Italienerne hadde ikke merket noe før det smalt i bilen, i det de skulle kjøre av gårde.

— De hadde pakket i bilen og gjort seg klare til å kjøre. De hadde lagt merke til at det satt to menn i busskuret like ved og drakk øl, og følte seg iakttatt, sier Hegland.

Han har aldri vært borti liknende saker tidligere i Bergen.

— Det er slikt vi har hørt om fra USA, med forsøk på å fingere ulykker og etterpå påstå at en er skadet, sier Hegland.

- Dårlig reklame

De to bergenserne, 18 og 21 år gamle, er begge tidligere straffet for flere typer kriminalitet.

— Jeg synes det er veldig leit at så unge folk er kommet så totalt på skråplanet. Samtidig var det veldig utspekulert det de forsøkte på. Jeg tror italieneren hadde fått trøbbel dersom jeg ikke hadde sett hva som skjedd. Stemningen var amper og han hadde lite å stille opp med, sier Berntsen.

Han synes det er betenkelig at dette skjer mitt i Bergen sentrum.

— Jeg reiser Europa rundt med jobben og har aldri opplevd noe ubehagelig. Tvert imot har jeg blitt tatt imot på en skikkelig måte. Kanskje er det en idé for Bergen å ha en gruppe som tar hånd om turister som opplever ubehageligheter? Sånne episoder er dårlig reklame for byen.

Den forskrekkete italienske familien sjekket i går ut fra hotellet og forlot Bergen.

— Jeg fikk snakket med dem. Når de skjønte at det var min forklaring som hadde hjulpet dem, ble de veldig glade. Men de var fortsatt skjelven. Det forstår jeg godt, sier Berntsen.

SJOKKERT: Hallvard Berntsen trodde nesten ikke hva han så da to menn tok rennfart og løp rett inn i bilen som rygget ut fra Holbergsallmenningen. Karene var ute etter erstatning fra italieneren som «kjørte» på dem. - Utrolig utspekulert og frekt, mener Berntsen.<p/>FOTO: VEGAR VALDE