— Jeg er meget overrasket. Dette hadde jeg ikke ventet at han kom til å gjøre, sier overvåkingssjef Steinar Karlsen i Politiets Sikkerhetstjeneste i Hordaland.

Med sin falske nødmelding bandt Ringheim opp store ressurser. Det kunne ha satt Hovedredningssentralen ute av stand til å yte hjelp i en virkelig nødsituasjon, innser Karlsen. Nå spør folk seg om hvordan det er mulig av politiet å la den unge lystløgneren fra Bergen fortsette sin ferd med svindel og falske nødmeldinger.

Tvilsom merittliste

Hans tvilsomme merittliste er etter hvert blitt lang. Etter flere måneder på flukt meldte Ringheim seg for politiet i Stavanger tidlig i sommer. Her tilsto han en rekke forhold, både utsøkt svindel og falske nødmeldinger. Blant annet fikk han væpnet politiet i flere norske byer til å rykke ut etter å ha utgitt seg for å være nettopp overvåkingssjef Steinar Karlsen.

19-åringen ble satt i varetekt, men slapp ut etter kort tid. Angivelig var dette et vilkår bergenseren hadde satt for å melde seg for politiet. I går slo han til igjen med en ny falsk nødmelding.

— Det er politiet i Stavanger som må svare på hvorfor Ringheim slapp løs. Det jeg kan si etter denne siste episoden, er at alle etater er opptatt av å få fatt i Ringheim, sier Karlsen.

— Slike nødmeldinger binder opp store ressurser og kunne fått tragiske følger, legger han til.

— Hva gjør dere konkret for å stoppe ham?

— Vi vil utveksle opplysninger politidistriktene imellom. Så blir det tatt en avgjørelse deretter, sier overvåkingssjefen.

- En påkjenning

I Haugesund var politiet ikke i tvil om at de sto overfor en reell flystyrt da nødmeldingen kom inn 1627 i går ettermiddag.

— Jeg var ikke i tvil om at det var et fly som var i ferd med å styrte. Bare det å høre en slik melding, er en påkjenning, sier operasjonsleder Harald Myklebust i Haugalandet og Sunnhordland politidistrikt til BT.

I ti minutter satt han og kollegene og hørte på en pilot som fortvilt fortalte om hvordan han mistet høyde, og at det var brutt ut brann i flyet. I bakgrunnen var flystøy og kjente alarmer. Så forsvant alt.

— Jeg var ikke i tvil om at det et sted der ute i havet lå det en mann som det ikke hadde gått bra med, sier Myklebust.

Hentet ekspertise

For å sikre seg helt mot at dette ikke var en spøk, hentet politiet inn ekspertise fra Haugesund lufthavn. Heller ikke de tvilte på opptakets riktighet.

— Forbindelsen var dårlig, men det var ingen indikasjoner på at dette ikke var en ekte nødmelding, sier sjefflygeleder Odd Mevatne ved Karmøy kontrolltårn til BT.

Først tre timer etter at alarmen gikk, kunne aksjonen avblåses. Da hadde et Sea King-redningshelikopter fra 330-skvadronen vært i luften sammen med minst to andre helikoptre.

Fikk britisk hjelp

Et Orion-fly far Forsvaret og et fly fra den britiske kystvakten deltok også i søket i tillegg til seks båter som befant seg i det aktuelle området.

Etter den omfattende aksjonen er det både fortvilelse og forbannelse som preger de som satt midt oppi dramaet.

— Meningsløst er vel det første man tenker. At dette har en kostnadsside er en ting, vel så alvorlig er at det binder opp viktige ressurser som vi trenger til andre oppgaver, sier operasjonsleder Myklebust.

Han forteller at politiet nå har skrevet en anmeldelse på episoden.

— Ringheim har sagt at han vil møte i avhør. Så får vi se om han holder den avtalen, sier en tvilende operasjonsleder.

FORTSATT PÅ FRIFOT: Svindleren og lystløgneren Richard Ringheim fikk redningshelikopter, to fly og flere båter til å drive leting etter et savnet Cesna-fly i Nordsjøen i går. Gårsdagens nødbløff vil få alvorlige følger for 19-åringen som oppholder seg i utlandet.<p/>ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN