Torsdag skjedde det igjen. Med SV-leder Audun Lysbakken, andrekandidat Gina Barstad (SV) og kulturminister Hadia Tajik (Ap) på plass i Bergen, ble tre millioner kroner bevilget til Den Nationale Scene. To millioner kroner til en konseptvalgutredning om teatret i statsbudsjettet, mens én million kroner gis for å løse akutte vedlikeholdsproblemer.

Gaven ble tatt imot med stor begeistring.

— En gledens dag, sier teatersjef Agnete Haaland.

Lekkasje på lekkasje

Hun er ikke den eneste som kan glede seg over god nyheter en måned før statsbudsjettet blir lagt frem. Onsdag ble det kjent at regjeringen har vedtatt å legge et senter for fremtidens kreftbehandling til Bergen, samt at SV-statsråd Inga Marte Thorkildsen gir 128 millioner kroner til barnevernet neste år.

Men det skjer også ting utenfor Bergen. Et søk i nyhetssøkebasen Atekst viser at regjeringen fra 3. til 5. september kom med minst 14 lekkasjer fra det kommende statsbudsjettet. Her er noen av dem:

Regjeringen vil bekjempe fattigdom med utdanning og øker bistanden til formålet med 150 millioner kroner.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen lover 50 millioner til unge forskere over statsbudsjettet i tre år fremover, samt 20 millioner til 60 nye stipendiatstillinger innenfor realfag og profesjonsfag.

Med Marit Arnstad personlig tilstede ble Nord-Trøndelag Teater lovet 3,3 millioner kroner mer i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2014. Mens Ole Bull Akademiet ble tildelt en ekstra million til å opprette en felemakerutdanning på Voss.

Det stopper ikke der. Regjeringen gir 20 millioner kroner ekstra til Redningsselskapet for å styrke beredskapen i Oslofjorden, 27 millioner kroner skal brukes på å utvide gangveien fra Hevle til Driva i Oppland, mens det gis 60 millioner kroner til opptrapping av trosopplæringsreformen og 3 millioner kroner til nye diakonstillinger i Den norske kirke, bare for å nevne noe.

— Desperat forsøk

— Bruk av budsjettlekkasjer i valgkampen er noe som har forekommet systematisk de siste 20 årene, sier professor Dag Ingvar Jacobsen, professor i Statsvitenskap ved Universitet i Agder.

- Hjelper det?

— Det har vi ikke forskning på, men mitt tips er at det ikke hjelper i stor grad.

- Hvorfor tror du de gjør det?

— Den rødgrønne regjeringen er i en situasjon der de vet at de taper. Derfor må alt prøves. Trolig er lekkasjene i årets valgkamp flere og summene større enn noen gang tidligere, sier han.

- Alle lekker

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss er ikke klar for å felle dommen over sine motstandere.

— Jeg beklager å måtte si det, men her er nok syndene likt fordelt mellom partiene. I valgår lekkes det mye, sier han.

- Gjorde du det og?

— Det er sjelden en finansminister lekker, men det er et stort press i departementene på å slippe ut godbiter.

- Er det problematisk?

— Ja, for det gir ikke et sant bilde. Budsjettlekkasjer er ikke noe mer enn velplukkede sitater. Helheten dekkes aldri.

- Men det er kanskje god valgkampstrategi?

— Tydeligvis ikke. Jeg tror folk forstår at dette kun er godbiter. Det har også gått inflasjon i dem. Overbevisningens kraft er ikke til stede, mener Foss.

Men blir valglekkasjene stående hvis det kommer en ny regjering?

— Det er jo helt i det blå. Blir det skifte av regjering, så legger de frem et nytt budsjett, sier Dag Ingvar Jacobsen ved UiA.