En gasslekkasje på Visund-plattformen i Norskehavet førte til evakuering av 63 personer i 11-tiden lørdag.

60 personer fikk bli igjen på plattformen.

Lekkasjen oppsto i en gassledning like øst for plattformen.

Litt før klokken 13 meldes det at lekkasjen er stanset.

— Foreløpige opplysninger tyder på at lekkasjen oppsto i et stigerør fra en produksjonsbrønn for gass, sier Statoils informasjonsdirektør for norsk sokkel, Jone Stangeland.

Lekkasjen ble oppdaget i forbindelse med at produksjonen skulle stenges som følge av problemer fredag ved Visund og Njord.

Nå kan alle de 63 evakuerte vende tilbake til plattformen.

Får skryt

Hovedredningssentralen skryter av evakueringsarbeidet - og at alt fungerte bra beredskapsmessig.

— De har en lufttrafikktjeneste på Tampen-feltet som har fungert bra, både med trafikkstyring og med å holde oversikt over evakuerte, sa redningsleder Siv Namork til bt.no lørdag formiddag.

«Situasjonen under kontroll»

— Det ble observert gass på havet, cirka 180 meter fra plattformen, sa pressekontakt Lars Gunnar Dahle i Statoil til bt.no tidligere i dag.

— Det er ingen umiddelbar sikkerhetsrisiko for personell, og vi har satt inn de ressurser som kan settes inn.

Beredskaps- og støttefartøy som er i området ble ifølge Dahle «umiddelbart mobilisert».

På Statoils hjemmeside opplyses det nå at Statoils eget fjernstyrte undervannsfartøy (ROV) er satt inn, pluss fartøyet «Stril Herkules».

Får komme tilbake

De 63 evakuerte ble flydd til Gullfaks C og Safe Scandinavia (et flotell). De kan nå vende tilbake.

På Statoils hjemmesider ble lørdag formiddag følgende melding lagt ut:

«(...). Vi har mobilisert vår beredskapsorganisasjon og har varslet myndighetene. Vi fokuserer nå på å få overblikk over situasjonen, og vår første prioritet er å ta vare på menneskene som er involvert i situasjonen. Deretter prioriterer vi å beskytte miljøet og den tekniske integritet for anlegget. Vår beredskapsorganisasjon jobber nå for å bringe folk i sikkerhet og vil holde fortløpende kontakt med myndighetene. Vi vil komme tilbake med bekreftede opplysninger så snart det er mulig. Pårørende og nær familie kan gjerne kontakte vår informasjonstelefon på telefon 800 50 020.»