ELISABETH LANGELAND MATRE elisabeth.matre@bt.no Det lune og livlige samlingsstedet på Nordnes har vært i drift siden høsten 1999. Da var det to unge mødre som ønsket å lage et alternativ til barnehage og kafébesøk-grupper.

– Vi ble etter hvert mange i gruppen fra helsestasjonen, og fikk for liten plass på kaféene, forklarer Katarina Wilmot.

– Barna ble større og mer aktive, og trengte tumleplass, fortsetter Charlotte Linn Pedersen.

Katarina og Charlotte fant et velegnet lokale, søkte støtte fra kommunen (ikke store summen), pusset opp – og vips – Li-Ta Lekestue var et faktum.

Knutepunkt for voksne og barn Det lukter kaffe og mandarin i den lyse, store stuen. Deilige sofaer, madrasser på gulvet, instrumenter, barnebøker og leker. De blå veggene ser ut som en havbunn, med fisker, maneter og delfiner ¿og et svært hjerte.

Lekestuen i Skottegaten er et sted man dropper inn når det passer, enten man har medlemskap eller betaler fra gang til gang. Den er åpen alle hverdager fra klokken 11.00 til 17.00, og det må alltid være en voksen med hvert barn.

I motsetning til familiebarnehager, er det ikke en pedagogisk leder som har ansvaret. Foreldrene deler på de praktiske oppgavene, og nå er det seks personer som sørger for låsing, lukking og «alt det der».

– Vi legger vekt på det kreative, og hygger oss med ulike aktiviteter, forteller Charlotte. Sang og dans, maling og lek. Og matlaging. På det lille kjøkkenet blir det tryllet frem både boller og middager.

Flere fedre som følger For tiden er det rundt 30 voksne og barn som dukker opp i lekestuen med ujevne mellomrom.

– Noe som er positiv, er at det er flere fedre som følger med ungene. Før var jeg nesten alene mann her, sier Kjetil Hana.

De som først har satt sine små og store ben der, ser ut til å bli.

– Jeg har gått forbi her mange ganger, og hadde nok en barriere for å gå inn. Jeg kjente jo ingen, forteller An-Magritt Lindtner, som i går var der for andre gang sammen med datteren Johanne (9 måneder). Men nå er de altså kommet inn, og har bestemt seg for å fortsette med det.

Kanskje et sted med hage? – Se, trompet, roper Rasmus Hovde (snart 2), og peker på en malerpensel langt oppe på en hylle. På gulvet spankulerer Balder Mattila Barmen (snart 2, han også) og blåser hardt i et munnspill.

Det er ikke mye penger til overs i lekestuen. Inngangspenger og litt for kaffen gir ikke de store summene. Mat og brukte leker tas med etter behov.

– Nå har vi bare lokaler frem til mai, og skal ha et møte på hva som skal skje videre, forteller Kjetil.

– Vi håper det dukker opp et stort og fint lokale med en deilig hage rundt ¿veldig billig, ler Katarina og Charlotte med bifall fra resten av lekestuegjengen.

AKTIVT OG AVSLAPPENDE: Rune Hovde er dagens husorkester … Sønnen Rasmus (snart 2) koser seg med Karen Thuestad (10 måneder) og Karens mamma, som er i lekestuen for første gang. FOTO: ARNE NILSEN