— Den er gøy! Og den! Og den! Alle er gøye! Joakim (4) er ikke fornøyd før han har pekt på alle de nye lekeapparatene i barnehagen. Her er taubane, fuglerededisse, hinderløype og bålhus. Om noen dager kommer et stolpehus med rutsjebane og en eventyrbutikk. Alt er laget av rent tømmer, uten de muntre fargene som kjennetegner barnehageleker. I stedet er det skåret ut et hode eller et ansikt her og der, og over en plattform mellom to lekebroer holder et ujevnt planketak regnet ute.

— Kom igjen! Skal vi prøve den en gang til! roper Joakim og løper opp til det øverste platået på taubanen uten å vente på svar. Fryktløs som bare en fireåring kan være fyker han utfor bakken så hele banen rister og ler så høyt at hele barnehagen hører det.

Puslete duskregn stopper ikke denne karen, eller noen av de 74 barna i Eventyrskogen for den saks skyld. Ikke når hele bakhagen der det før bare var blautaskit nå er full av nye eventyr, balanseutfordringer og fartsfylt spenning i massevis.

Innbyr til rolleleker

— Vi ønsket oss noe mer enn standard lekeapparater med vippedyr og klatrestativ, sier Evelyn Kathrine Blomgren. Hun er daglig leder i den nye barnehagen som åpnet i slutten av februar i år, og svært fornøyd med at jordhaugen bak huset nå er forsvunnet.

For å få et mer utfordrende lekelandskap utendørs, satset barnehagen på apparater laget av store tømmerstokker fra Natura Norge. Nå er den nye parken straks ferdig. Barna venter bare på at gresset skal feste seg ordentlig til bakken, før de kan løpe fritt rundt i lekeparken.

— Lekeapparatene skal være med på å utvikle barnas motorikk. Samtidig ønsker vi at det skal være estetisk fint å se på, og appellere til fantasien, slik at barna kan lage rolleleker knyttet opp mot den fysiske leken, sier den daglige lederen.

Satser på utendørslivet

Eventyrskogen er en friluftsbarnehage, og satser på å være mye ute, om det aldri så mye øser ned. Flere ganger i uken drar de ut på tur, lager mat på stormkjøkken eller knytter temaarbeid opp mot utendørsaktiviteter.

— Vi er heldige som har flotte turmuligheter like i nærområdet, sier Blomgren.

— Men det er først nå når vi har ordnet bakhagen at vi ser hvor heldige vi er som har så stort uteområde like utenfor døren, smiler hun.

UTVIKLENDE TRE: Nye lekeapparater i heltre skal utvikle både motorikk og fantasi hos de 74 barna mellom null og seks år i Eventyrskogen barnehage.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN