Den skandinaviske FIRST LEGO League-turneringen ble i fjor arrangert for første gang med kun 13 påmeldte lag. I år har tallet steget til over 200 lag, hver med fem til ti deltakere mellom 9 og 14 år.

Neste lørdag møtes de i ni skandinaviske byer («Bergen Extrem» skal til Stavanger) for å konkurrere med sine robotkreasjoner under temaet «Nordpolen smelter». Fjorten dager senere møtes så vinnerlagene i Bodø til skandinavisk finale.

Unge talenter

— Dette er en ypperlig måte å stimulere interessen for tekniske og naturvitenskapelige fag. Ved hjelp av Lego Mindstorm, avansert lego, får barna trent opp forståelsen for både matematikk, fysikk og naturfag via lek. Legoroboter og data gjør det hele spennende, forteller senior prosjektleder Asle Moldestad i Christian Michelsen Research (CMR).

Og det er ingen tvil om at mindstormingen engasjerer de åtte purunge ingeniørspirene som er samlet på Fantoft.

— Når roboten har kommet seg over pakkisen skal den dytte borti den pendelen der. Og så skal den videre bort til det måleinstrumentet der, helst inni den tredje rundingen, der borte i hjørnet, forklarer Håvard Gulbrandsen Frøysa (10) og peker ivrig bortover spillebordet.

En legorobot ramler overende. Neeei! Men løsrevne legoklosser kommer på plass der de skal, og styringen justeres raskt med noen trykk på datamusen. Testen kan fortsette.

Vanskelig konkurranse

Konkurransen er slett ikke enkel. Roboten må både kunne gå ut på isen, redde forskere, gjøre instrumentavlesninger og sikre utstyr før en arktisk storm kommer – samtidig som isbjørner lurer rundt leiren. Alt skal forhåndsprogrammeres, for når startsignalet går har ikke barna lov til å være borti roboten før den kommer i mål.

— Hrmf. Du tror alt er gjort riktig. Bygget roboten og programmert den og alt. Og så funker den ikke. Hrmf, jeg har brukt tre timer på å lage en robot som ble forkastet. Men jeg gir meg ikke, sier en engasjert Henrik Handal Dørum (11) og begynner på nytt.

Ingeniørforeningen og CMR står som initiativtakere og sponsorer bak «Bergen Extrem», som består av de to venninnene Inga Potter McCarley (snart 13) og Ragnhild Noven (13), Mads Johan Laastad (10), Håvard Guldbrandsen Frøysa (10), Håvard Andreas Heggheim (11), Thomas Sømme Vasstrand (9) og brødrene Henrik Handal Dørum (11) og Andreas Handal Dørum (8 1/2).

Eget senter i Bergen

Høres det fristende ut å prøve litt mindstorming?

— Jeg tror dette er kommet for å bli. Nå arbeider vi med å få etablert Lego Mindstorm rundt omkring i Bergensskolene. Først ut er Tertnes, som fikk settet sitt mandag. Bergen Vitensenter håper dessuten selv å komme på banen neste år med et eget Lego Mindstorm-senter plassert i den gamle fengselsbygningen midt i byen. Her er det meningen at alle kan komme og forsøke seg, sier en optimistisk Asle Moldestad.

OGSÅ TID TIL LEK: Det går hardt for seg når de forhåndsprogrammerte robotene møtes på spillebordet. Mads Johan Laastad (10), Thomas Sømme Vasstrand (9) og Håvard Andreas Heggheim (11) synes det er gøy å programmere robotene til å kræsje. FOTO: HELGE HANSEN