Derimot har du trolig hørt om null. De færreste vet imidlertid at det var inderen Bramagupta som fant på dette særdeles viktige tallet, og at det var en araber, Al-Khwarizmi, som gjorde det kjent i vår kultur.

Dette, og mye annet rart, kan du lære og oppleve på Bergen Vitensenter nå. Vi var der i går og traff klasse 7a fra Os skule, sammen med gamle matematikere i tidsriktige klær. Deriblant de to med tallet 0. Sonya Kovalevsky fra St. Petersburg og Hypatia fra Alexandria dukker også opp. Hun ble riktignok myrdet i år 415, ikke på grunn av at hun var en betydelig matematiker, men siden hun ble ansett som en fiende av den kristne patriarken i byen.

Utrolig kult

Vi hadde også med oss Andreas Alfsen og Per Mjelde fra 9. klasse på Rothaugen skole.

— Hva syntes dere?

— Det var utrolig kult, kjempeartig sier de to.

I en krok på Vitensenteret er Østens mystikk gjenskapt. Plutselig er vi tilbake til 800-tallets Bagdad.

  • Matematikkens vugge sto i Irak og Midtøsten, sier Jo Høyer.

Akkurat det er litt vanskelig å forestille seg i disse dager, med et land lagt i ruiner, preget av skyting, oljebranner, eksplosjoner og der selvmordsbombere sprenger seg selv og uskyldige i fillebiter.

Godt tilbud

— Her kan vi gjøre gøye ting med matematikken, sier Jo Høyer. Tidligere var han informasjonssjef på Havforskningsinstituttet, som styremedlem i Vitensenteret driver han for tiden og markedsfører tilbudene der.

— Vi forsøker å koble aktivitetene her opp mot læreplanen. Det gjør at lærerne kan bruke oss i undervisningen, og for elevene kan det bli artig å komme tilbake til skolen og repetere hva de har fått prøve seg på her, sier Asle Moldestad, administrerende direktør i senteret.

Vi forstår derfor godt at elevene og lærerne er den viktigste målgruppen hans.

ARNE NILSEN