Kommunens byggesaksavdeling ble varslet av naboer i høst, og dro på tilsyn til den såkalte Indremisjonsgården på hjørnet av Vetrlidsallmenningen og Kong Oscars gate.

Bygget ble oppført i 1870-årene, og fasaden er tegnet av arkitekt Conrad von der Lippe, samme mann som tegnet Kjøttbasaren og Hanseatisk Museum vis-à-vis. I 2006 ble det sterke reaksjoner da eierne foreslo å rive bygget.

— Ulovlig

  • Vi har konstatert at den øverste etasjen er tatt i bruk til studenthybler. Vi kan ikke se at det er gitt tillatelse til bruksendringen, sier byggesakssjef Else-Kristin Foss Vikenes.
  • Betyr det at disse hyblene er ulovlige?
  • Så vidt vi kan se er de det. Formelt skal denne etasjen brukes til kontorer. Men nå vil vi i et brev be eierne redegjøre for sitt syn, så kan vi konkludere senere, sier Foss Vikenes.

BT talte åtte navn på ringeklokkene som er satt opp ved inngangsdøren. De har bodd der i hele høst, ifølge naboer.

Indremisjonsforbundet eier i dag 49 prosent av bygget. Økonomi- og administrasjonssjef Haakon Georg Moe i Indremisjonsforbundet er styreleder i sameiet Vetrlidsallmenningen 1. Han avviser at sameiet har noe som helst med ombyggingen å gjøre.

  • Hver eier er ansvarlig for sin seksjon. Vi har tatt denne saken opp i styret, og har fått et svar vi kan leve med, sier han.

Legger seg flat

Eier av tredje etasje er Lars Jørgensen, som tidligere drev Solbrød. Han legger seg flat og innrømmer at hyblene ble utleid før man hadde fått svar på søknaden om bruksendring.

  • Vi har nok gått litt for fort frem, ja. I august var det stor etterspørsel etter hybler, og så leide vi ut våre før vi hadde den nødvendige tillatelsen, sier Jørgensen.

Etter at leietakerne som brukte tredje etasje som kontorer, flyttet ut, bestemte Jørgensen seg for å prøve seg på hybelmarkedet. Brannteknisk konsulent ble hyret inn, og en ny branntrapp satt opp. Jørgensen regner med å få grønt lys fra kommunen til slutt.

  • Det har jo i sin tid vært boliger der. Vi har utbedret det som gjelder brannsikkerhet, og har toalett og bad. Dette må jo være like bra som andre hybler i sentrum, og perfekt for studenter, sier han.

Foss Vikenes sier det er for tidlig å si hva som vil skje med dem som bor i hyblene i dag.

  • Vi har ikke rukket å vurdere om rømningsforhold og brannsikkerhet er tilstrekkelig ivaretatt. Uansett skal det understrekes at det ikke er tillatt å flytte inn før bygget er godkjent som bolig, sier hun.

Skal bevare fasaden

Moe sier at hyblene uansett er en midlertidig løsning. Sameiet ønsker å rive all innmaten i huset og erstatte den med ny og tidsmessig bygningsmasse. Kun fasaden vil stå igjen.

For to år siden lanserte sameiet planer om å rive hele bygget og erstatte det med et moderne nybygg. Det har de gått bort fra, etter negative reaksjoner fra myndigheter og folk flest.

  • Vi er glade for at vi kan klare å beholde fasaden. Den setter vi veldig pris på, og den hører til i bybildet, sier Moe.
Ørjan Deisz