— Folk er frekkere enn flatlusen. Halve Sandviken og hele Bergen har trosset skiltet vårt med «privat eiendom», og kommet hit for å skyte opp raketter. Dagen etter har det sett ut som en bossplass her, med hundrevis av raketter, søppel og matrester. Nå har vi leiet inn vakter for å holde folk unna, sier en oppgitt Odd Himle, styreleder i det private borettslaget Øyjorden boligselskap.

Den grønne plenen i Ytre Sandviken har ypperlige forhold for den som måtte ønske seg fin utsikt og rakett-overblikk ved midnatt. Det har tidligere år gått hardt ut over plenen.

Rakett i ryggen

— Vi har jo hatt tilfeller der folk har skutt raketter rett i ryggen på folk foran dem. Og når hundrevis av raketter skytes ut over tett bebyggelse nedenfor, og lander på takene, er vi aller mest redd for at de skal starte en brann, sier Himle, som i helgen så seg nødt til å rykke inn annonse i Bergens Tidende der borettslaget presiserte at uvedkommende vil bli vist bort fra eiendommen på nyttårsaften.

— De to siste årene har vi hatt vaktselskap her nyttårsaften. Det koster oss noen tusenlapper, men det har gått greit. Skiltet med «privat eiendom» driter folk i, det oppfattes visst som en invitasjon.

Ekstravakter og kjøpesentra

Både borettslag, industribygg og kjøpesentra har leiet inn ekstra vaktmannskaper for å unngå rakettbranner.

— Det som er vanlig, er at kjøpesentrene leier inn vakter for å passe på takene. Vi har ekstravakter på Sartor senter, som har ekstra mye takflate, og Oasen, sier Reidun Helle, regionsjef i Securitas.

— Det skytes inn så mye raketter at det er en stor risiko for at raketter blir liggende eller går inn gjennom ventilasjonsanleggene. Vi utstyrer vaktene våre med brannslukkingsapparater, sier Helle.

Securitas assisterer mellom 25 og 30 borettslag med vakter, året rundt, og har mellom fem til ti vakter ekstra i forbindelse med nyttårsfeiringen.

— Disse går fra 21 og 02, og er også vakter for kontorbygg og offentlige bygg, sier Helle.

Også Vakt Service er på vakt i kveld.

— Vi har ekstravakter til et par bedrifter der vi passer ekstra på i nyttårshelgen. Det er for det meste store produksjonsbedrifter innen industri i Bergen som trenger ekstra tilsyn noen timer før og etter midnatt. Vi har en førsteinstans til slukning, og er gode på varsling. Noen timer før og etter midnatt, sier regionsjef Sturle Halleraker i Vakt Service.

Bør folk få lov å skyte ut hvor de vil, nå som det er siste året med raketter? Eller bør flere gjøre som Øyjorden boligselskap? Si din mening i kommentarfeltet.

UNNGÅR SLAGMARKEN: I kveld blir det vakter som jager ubudte rakettgjester fra plenen til Øyjorden boligselskap. - Tidligere har det sett ut som en bossplass, sier styreleder Odd Himle.
Nielsen, Rune
FAKSIMILE: Denne annonsen satte Øyjorden Boligselskap på trykk i BT lørdag.