Drøye påstander smeller i veggene på skoledebattene om dagen. Det toppet seg da Unge Høyres Erik Skutle skal ha kalt AUFs Heidi Lindebotten for en «fagforeningshore» under debatten på Arna yrkesskole i går.

Lindebotten ble rasende, mens Skutle forsvarer utsagnet med at det var rettet mot Arbeiderpartiet, ikke mot Lindebotten personlig.

— Dette er ikke morsomt, bare ufint. Her synes jeg Skutle offentlig bør be om unnskyldning, sier professor i Sammenliknende politikk, Frank Aarebrot.

— Det er to ting man bør være forsiktig med, seksuell sjikane og kommentarer som går på motstanderens utseende. Utsagnet blir ikke penere av at han gir det et politisk adjektiv, mener Aarebrot.

I samme debatt skal Skutle ha karakterisert paneldeltakerne fra SV og Senterpartiet som henholdsvis «sosialistidiot» og «bonde», ifølge representantene fra SV og AUF.

— Har gått for langt

Også i dag var det frisk retorikk under en ny skoledebatt på Årstad videregående skole.

Skutle sammenlignet Sosialistisk Venstreparti med incestdømte Josef Fritzl, østerrikeren holdt sin datter og tre av deres barn fanget i kjelleren i 24 år.

— Det å sette SV til å passe på norsk skole, er som å sette Josef Fritzl til å passe barna dine. Det gjør du bare ikke, sa Skutle til de fremmøtte elevene.

Dagens skoledebatter er preget av useriøsitet og billige poeng, mener lederen i AUF Hordaland.

— Det er viktig å ta en diskusjon om hvordan debattene skal være. Jeg mener det har gått for langt, i hvert fall på Vestlandet, sier Lindebotten.

Hun får støtte av Aarebrot som mener skoledebatter for ofte bærer preg av at «sirkuset kommer til byen».

— Jeg skjønner behovet for å være morsom, man kan ikke være så dannet at publikum sitter og gjesper. Men man skal vokte seg for å gå over streken, sier Aarebrot.

Professoren mener nivået i skoledebattene kan heves ved at lærerne stiller krav til elevene i forkant av debattene.

– Dersom de er forberedt og har gode spørsmål, vil politikerne bli tvunget til å komme med seriøse svar. Da vil det bare virke dumt å komme med vitser og useriøsiteter.

- Vitser må til

Skutle fra Unge Høyre avviser Lindebottens kritikk.

— Dette er et sidespor fra AUF fordi de har gjort det lite skarpt i debattene hittil. Om de ikke makter denne debattformen, så betyr ikke det at den bør avvikles, sier Skutle.

- Hvor langt er det greit å gå i språkbruk?

— Noen morsomheter må være tillatt, så lenge man ikke er direkte ufin. Det avgjørende er at man holder en debatt, ikke et stand-up show.

Selv mener han at han holder seg innenfor denne grensen. Fritzl-uttalelsen var nettopp en slik morsomhet, ment for å vekke oppmerksomhet, ifølge Skutle.

Aarebrot peker på at det ikke er lett å være ung politiker, hvor det viktigste er å være synlig.

— Unge politikere trenes opp til å være munnrappe. Vitser og kjappe replikker gjør seg overfor ungdom. Unge og uerfarne vil gjøre feil, men det er viktig at partiene de tilhører også lærer dem hvordan de skal opptre dersom de driter seg ut.

Skutle mener skoledebattene må krydres med vitser for at ungdom skal bli engasjert i politikk.

— Selvfølgelig kan man satse på Dagsnytt-stilen med større grad av formelt språk og saklighet, men jeg tror neppe det vil være heldig for tilhørerne. Man må snakke på et språk som tilhørerne forstår.

Hva mener du om nivået på dagens skoledebatter? Syng ut.