Et hjerte stikker ut på den ene siden av gravsteinen. I en annen er det hogget ut plass til en lykt. "Skjeve" gravsteiner uten symmetri gjør kirkegårdskonsulent Helge Klingberg oppgitt.

— Jeg synes at form og utstyr er noe utsvevende, og ikke alle er like heldige med designen, sier Helge Klingberg.

Kirkegårdskonsulenten i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet etterlyser mer tradisjonelle gravsteiner med for eksempel rund eller firkantet form.

— Men vil ikke det bli litt kjedelig?

— Jo, det kan tenkes, men kjedelig er bedre enn utsvevende, sier Klingberg.

Dyre steiner

Daglig leder i Kirkegårdsforeningen, Synnøve Haugstad Sira, deler Klingbergs skepsis.

— Det blir mer og mer nips på gravminnene som gjør dem dyre, men ikke nødvendigvis smakfulle, mener Haugstad Sira.

Det blir mer og mer nips på gravminnene som gjør dem dyre, men ikke nødvendigvis smakfulle

Synnøve Haugstad Sira

I dag kan man få en gravstein fra 10-15.000 kroner, men nordmenn kjøper gravminnepakker som i gjennomsnitt koster rundt 25.000 kroner, anslår Ole Skorpen i Sætre Steinindustri. Det inkluderer ferdig montert stein med inskripsjon, dekor og blomsterplate, mens tilbehør som vase og lykt kommer i tillegg. Det kan man få fra 2000 kroner og oppover pr. gjenstand.

Nå kan man også feste en såkalt QR-kode, en kodebrikke, til gravsteinen. Skanner du koden med en smarttelefon, ser du en minnefilm om avdøde.

Motepreget gravminne

Sira mener man må tenke grundig gjennom utformingen av gravminnene for å få en helhet på kirkegården.

— Kirkegården er et offentlig rom. Et gravminne er i privat eie, men er med på å danne et rom som vi alle er en del av, understreker Sira.

Hun oppfordrer folk til å tenke ekstra over utformingen av gravsteiner som skal reises til minne om avdøde slektninger.

— Ved dødsfall får man en katalog og velger det beste man finner. Folk burde kanskje tenkt over dette på forhånd, sier hun.

Flere steinleverandører er medlemmer i Kirkegårdsforeningen, men den daglige lederen er ikke fornøyd med steinutvalget som tilbys.

Monopol på design?

Ole Skorpen i Sætre Steinindustri mener at utforming av gravsteiner har å gjøre med smak og behag - og lovgivning.

— I dag er det på mange områder valgfrihet innenfor rammene. Vi prøver å veilede rundt estetikk, men vi kan ikke nekte så lenge man holder seg til størrelser og utførelser som er innenfor gravferdsloven. Hvem har monopol på hva som er smak i en slik sammenheng – de etterlatte eller noen som sterke følelser for tradisjonelle kirkegårder? spør Skorpen.

Før man kan sette opp en gravstein, må søknad med tegning gjennom en godkjenningsprosedyre hos den kirkevergen i hver kommune. Det er imidlertid sjelden at kirkevergen legger seg opp i utformingen av gravminnet.

— Vi ønsker at gravminnene skal ha en form som kommuniserer fremtiden, men vi gir ikke avslag på bakgrunn av form, så lenge våre medarbeidere får stelt rundt gravminnet, sier forvaltningssjef i Bergen kirkelige fellesråd, Inghild Hareide Hansen.

Kirkevergen i Bergen får årlig inn mellom 2200 og 2500 søknader om godkjenning av gravminner.

Hva synes du? Si din mening i kommentarfeltet!