— Situasjonen er litt underlig. Vi opplever at politiet virker uinteressert, sier Ringheims forsvarer, advokat Roar Vegsund.

I to dager har han forsøkt å få noen ved Rogaland politidistrikt til å fortelle hvor, når og hvordan 19-åringen kan melde seg. Den informasjonen har ingen i politiet kunnet gi.

— En av etterforskerne sa han var ferdig med saken. Det samme sa aktor, han hadde byttet jobb, og kunne derfor ikke hjelpe oss. Jeg har lagt igjen beskjed hos påtalesjefen, men han ringer ikke tilbake.

— Hva skjer nå?

— Det lurer Richard også på. Han ringte meg nettopp og spurte hva politiet ønsker. Vi får bare vente og se, sier Vegsund.

Kunne vært løst

Like før jul uttalte flere polititopper at man skulle intensivere arbeidet med å stoppe Ringheim.

— Vi gjør det vi kan for å få tak i Ringheim. Vi har et sterkt behov for å få tatt en prat med ham, sa overvåkingssjef Steinar Karlsen i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST.) den 13. desember.

Natten før hadde Ringheim forårsaket væpnede aksjoner i en rekke politidistrikt ved å utgi seg for å være nettopp Steinar Karlsen.

Flere lot seg lure da 19-åringen ringte og varslet både terroraksjoner og flykapringer. Blant annet rykket politiet i Telemark ut for å uskadeliggjøre en påstått bombe ved Hydro Porsgrunn.

Hva politiet har gjort siden da er uklart. Særlig villige til å pågripe Ringheim virker de imidlertid ikke.

— Det virker ikke som saken prioriteres. Fremdriften er dårlig, mener Vegsund.

Han mener at Richard Ringheim kunne vært bak lås og slå for lenge siden om politiet hadde vist større interesse.

— Jeg ser ikke bort fra at man kunne løst dette på et langt tidligere tidspunkt, mener advokaten.

Frykter varetekt

Ringheim er siktet for drøye 50 straffbare forhold i en rekke politidistrikt. Selv hevder han å ha svindlet til seg varer for over fem millioner kroner.

Ettersom det første lovbruddet skal ha skjedd i Rogaland, er det politiet i Stavanger som har det formelle ansvaret for etterforskningen.

Tirsdag denne uken meddelte Ringheim sin forsvarer at han var lei av å være på rømmen.

— Han vil gjøre opp for seg, men ønsker at enkelte brikker skal falle på plass før han melder seg. Blant annet er han opptatt av soningsforholdene. Han frykter å bli sittende lenge i varetekt, sier Vegsund.

Det er slike praktiske problemstillinger advokaten ønsker å drøfte med påtalemyndigheten i Rogaland. Nå frykter han at politiets avvisende holdning vil bidra til at klienten nok en gang går i dekning.

— Min klient har også tidligere vurdert å melde seg, men har unnlatt å møte opp. Han har likevel aldri vært nærmere enn nå, sier Vegsund.

Tøvete

Politimester Olav Sønderland i Rogaland politidistrikt sier at han personlig ikke har kjennskap til hvilke prioriteringer politiet har gjort i saken.

— Hvis Ringheim vil melde seg er det fint. Vi har adresse Lagårdsveien 6. Det er bare å møte opp, sier Sønderland.

— Ringheim og hans forsvarer sier de har hatt problemer med å komme i kontakt med Rogaland politidistrikt. De ønsker å inngå en avtale.

— Det er tøvete å snakke om avtaler. Ringheim trenger ikke å gjøre annet å stille i politivakten. Om han vil ha med seg advokat og et kobbel journalister, er det helt greit for oss, sier politimesteren.

VIL MELDE SEG: Richard Ringheim er lei av livet på rømmen. Nå vil han melde seg, men ikke før han har fått en avtale med politiet.<p/>FOTO: HÅKON BIRKELUND