De erfarne svømmerne i Bergen og Omegn Masters (BOM) er så glade i å bade på Nordnes sjøbad at de kvir seg for å kritisere anlegget. Staben er fantastisk, skryter de, og å bade her medisin for kropp og sjel.

— Men basisting som varmdusj og toalett må kommunen få orden på etter hvert, sier Siren Tyborgnes.

Det er blitt noen kalde bad for de faste brukerne som kjøpte sesongkort første åpningsdag 18. mai. Da var nemlig bassengtemperaturen nede i 20 grader. Varmeelementet slet med litt startproblemer, men skal være i orden nå.

Den eneste varme dusjen koster en tier, og de fleste sparer den til etter svømmeturen. Mange dropper helt å vaske seg før de går i bassenget, siden gratisalternativet er en kald dusj.

Sjøbadet venter også på deler til å reparere bassengduken, som skal beskytte mot varmetap og rusk utenom åpningstider. Foreløpig ligger bassenget åpent hele døgnet.

Venneforening

Herretoalettet ble ødelagt i fjor, og trengte manneben må våge seg innover på damenes territorium, nesten like inn til garderobedøren.

— Den døren står jo åpen mye av tiden, sier Hilde Hjertnes.

Hun husker godt at en 38-åring i fjor ble dømt til ni måneders fengsel for å ha blottet seg og befølt en syv år gammel jente i garderobeanlegget.

— Nettopp derfor er det viktig at toalettene er skikkelig adskilt, sier veteransvømmeren.

— Sjøbadet er en sånn perle; det er så trist at det ikke blir ordentlig ivaretatt, sier Marit Trå Hernes.

De jevnlige brukerne snakker nå om å opprette en venneforening for badet.

— Det tror jeg vil bli en realitet i løpet av året, sier Carsten Wangsmo, som svømmer på sjøbadet hver ettermiddag.

«Nye» sjøbadet noen år unna

I 2005 lovet kommunen seks millioner kroner over noen år til å rehabilitere og oppgradere anlegget.

— I fjor brukte vi nesten en million på å oppruste kloakk- og vannanlegget. Tidligere gikk kloakk og spillvann rett ut i sjøen, og trykket var så dårlig at det ikke gikk an å spyle skikkelig rent, sier Per Fredrik Gjesdahl, driftssjef i Bergen kommunale bygg (BKB).

Med kloakken i lovlige former kan ingen plutselig stenge sjøbadet.

— Det årlige vedlikeholdet er gjort. I tillegg har vi utbedret sandfiltrene. Nå konsentrerer vi oss om å gjøre sjøbadet mer tiltalende og ettertraktet, og holder på med utredningen av det som skal gjøres, sier Gjesdahl.

Han forteller at prosessen er blitt forsinket fordi det har vært en del omplasseringer av midler tenkt til sjøbadet.

— Opprustningen av Nordnes sjøbad er avhengig av å bli tilført ytterlige midler, men jeg regner med at dette blir ivaretatt.

På planen står oppussing av garderober og toalett, nye varmdusjer tilknyttet garderobene og en badstu. På sikt kommer forhåpentligvis også et stupetårn. En ferdig planløsning og fremdriftsplan er foreløpig ikke bestemt. Arbeidene skal fortrinnsvis gjøres utenfor badesesongen.

— Vi må nok regne med at det går noen år før vi får det akkurat slik vi vil ha det, sier driftssjefen.

Se Sommertid-reportasje fra Nordnes sjøbad mandag på BTV .

Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson