Bossnotisen på nyhetsplass i lørdagsavisen fikk driftssjef Arne G. Svendal i Bergen kommune, byrådsavdeling byutvikling, Bydrift til å reagere.

— Dere retter baker for smed når dere antyder at Ren Bergen har tatt juleferie samtidig som dere viser bilde av flere svarte bossekker som er plassert på fortauet av næringsdrivende i området.

Dette er ikke lovlig, og saken burde vært politianmeldt. Selvsagt hakker kråker og måser hull i sekkene og drar bosset utover på leting etter noe spiselig. Men det er verken BIR, Parkdrift eller Bydrift (Ren Bergen) som har ansvar for å hente inn boss som er plassert i sekker, forklarer driftssjefen.

— Det er samferdselsetaten ved byrådsavdeling byutvikling som er det ansvarlige kommunale organ når det gjelder renhold i sentrumsgatene og byrom. Denne gang tok samferdselsetaten kontakt med Bydrift og bestilte opprydding i Vågsbunnen som ekstraarbeid. Regningen sendes kaffebaren som var ansvarlig for bossekkene, sier han.

Mange aktører

Vi bøyer oss i trykksverten og lover å rette skytset rett vei neste gang. Men vi er ikke alene. Svært mange tror det bare er Ren Bergen som har ansvaret for å holde byen ren.

— Men Ren Bergen er ikke en egen organisasjon, det er kun en logo for ti ansatte i Bergen kommune, byrådsavdeling Bydrift. Og Bydrift teller 165 ansatte som driver vedlikehold på det kommunale veg-, vann- og avløpsnettet, forklarer Svendal.

Han påpeker at det er mange aktører som har ansvar for å holde byen ren:

n Grunneierne/leietakerne har ansvar for å plassere bosset sitt i bosspann.

n Serveringssteder har ansvar for å holde sitt nærområde fritt for boss.

n BIR har ansvar for å tømme bosspann.

n Bydelene har ansvar for å holde parkområdene fritt for boss.

n Bydrift (Ren Bergen) skal koste sentrumsgater etter en avtalefestet plan.

Holdningskampanjer

I sommer skrev BT at kommunen planla flere holdningskampanjer i samarbeid med byveterinær, næringsmiddelinspektør og miljørettet helseverninspektør. Markedsføringsfolk skulle se på hvordan man skulle nå frem til de ulike målgruppene. Og store klistrelapper med «natursvin forbudt» ble limt opp på et par bosspann. Men siden ble det stille.

— Hva skjedde?

— Effektene til holdningskampanjen ligger klare. Men vi kom liksom ikke skikkelig i gang før jul. Nå må vi bare komme oss inn i det nye året, så skal vi fortsette der vi slapp og sette kampanjene ut i livet. Vær du sikker, lover daglig leder Arne Jakobsen i Ren Bergen.

Og det får vi håpe. Bergen kommune bruker nemlig hele ni millioner kroner årlig bare i sentrum på å fjerne tonnevis med boss som folk har slengt fra seg. Og på landsbasis brukes det hele fire-fem hundre millioner kroner årlig på å rydde opp etter folk.

På tide å la bossynderne stå til ansvar for sine egne bossynder?

BOSSENE: Driftssjef Arne G. Svendal (fra venstre) i Bydrift, soneleder Tor Atle Eek-Larsen i Bydrift og daglig leder Arne Jakobsen i Ren Bergen er lei av å være syndebukker. - Det er direkte demoraliserende for våre ansatte å bli hengt ut i avisen hver gang bosset flyter. Våre ansatte gjør en formidabel innsats for å holde byen ren. Det er folks holdninger som må endres, sier de.<br/>Foto: HELGE SUNDE