— Nå er de her igjen med trafikkkontrollene sine!

Et MC-medlem ringer til Bergens Tidende, tydelig oppgitt over nok en politikontroll. Det er svart februarkveld, og politiet har kontroll på en liten veistubbe inn mot Hog Riders sin hvite og lysende bunkers i Kjøkkel- vikveien.

Det er bare halvannen måned siden MC-klubben fikk besøk av uniformerte politifolk som troppet opp en uke for sent til klubbens julebord. Da politifolkene gikk inn døren den kvelden, satt tre medlemmer og så på finalen i X-factor.

— Siden den gang har politiet hatt ukentlige kontroller ved innkjørselen til klubblokalene våre, der de kontrollerer og registrerer alle som kjører inn. Vi blir forfulgt, og vi har fått nok av det, sier Roger Haavaldsen, en av klubbens medlemmer.

Vi er helt vanlige folk som liker å kjøre Harley. Vi har familie. Mange av oss jobber og betaler skatt. Vi er en del av dette samfunnet Jan-Ove Dahle

**Les også:

— Vi må gjøre jobben vår**

Hundrevis av dugnadstimer

I klubblokalene blir BT møtt av tatoverte menn, enkelte med øreringer så kraftige at de river godt i tungt belastede øreflipper.

De viser frem bunker med diverse kommunale avslag i skjenkesaker.

— Hovedproblemet er at det ikke virker som om det spiller noen rolle hva vi gjør for å rette oss etter kommunenes pålegg og vedtak. Setter vi inn en branndør, så er den for bred. Setter vi inn en ny, så er den satt inn på feil sted. Det virker også som politiet finner på stadig nye grunner til å nekte oss for eksempel en skjenkebevilling, sier Jan-Ove Dahle.

Han sier klubbens medlemmer har lagt ned hundrevis av dugnadstimer, og stilt med egne midler for å etterkomme alle krav som er blitt stilt. Hog Riders sitt bygg har vært godkjent som ferdigstilt siden august i fjor.

Skylder på Hells Angels

I brevene som kommer fra skjenkekontoret nå, er det derimot klubbens forhold til Hells Angels som er det store problemet.

«Hog Riders MC Bergen har jevnlig kontakt med kriminelle MC-klubber som av nasjonale og internasjonale statsmyndigheter blir betegnet som kriminelle nettverk som driver med organisert kriminalitet» står det i et brev datert 17. september i fjor.

— Kunne dere vurdert å droppe forholdet til HA, slik at dere får fred fra politiet og kan holde de festene dere vil ha?

— Aldri. Helt uaktuelt. Hells Angels er vennene våre. Vi har vært venner med mange av dem lenge før de ble medlemmer av Hells Angels, sier Dahle. Alle klubbmedlemmene har skinnvester med et rødt merke påsydd med innskriften: Supporter of 81, noe som er en tallkode for Hells Angels. (8=H. 1=A)

- Er ikke en enprosentklubb

Videre beskriver politiet Hog Riders som én enprosentklubb. En intern kode som stammer fra MC-klubbenes barndom, da det å være enprosenter betydde å stå på siden av loven.

— Vi har en helt annen forståelse av det å være enprosenter enn det politiet har. Det er ikke noe kjekt når det står i avisen at de som er enprosenter står utenfor loven, og at vi er slike. Mange av oss har tatt bort merkene på grunn av dette. Det er ubehagelig om man for eksempel bor i en kommunal blokk, og mister leiligheten fordi folk tror du er kriminell, sier Jan-Ove Dahle.

— Men noen av dere har jo merker med enprosent på skinnvestene?

— De legger i så fall noe i det som ikke samsvarer med den definisjonen politiet har, for eksempel at man er en person som gir seg fullt og helt til klubben, sier Dahle.

Siktet, mistenkt og domfelt

Et annet ankepunkt politiet har mot Hog Riders, er gjestelistene til festene deres. Forrige gang var 52 av gjestene mistenkt, siktet eller straffet, da politiet krysset listen mot straffesaksregisteet. Til sammen hadde de 442 saker på seg.

— Dette er jo helt hårreisende, sier Roger Haavaldsen.

— Når man er siktet eller mistenkt, så er man fortsatt uskyldig. Og mange av de forholdene noen av gjestene er mistenkt for, er gamle saker fra ungdommen. Når skal man egentlig bli ferdig med slike ting, spør Haavaldsen. Klubben er åpen på at noen av klubbens medlemmer er straffedømte, men sier at det er gjelder få.

— Men disse har også sonet sin straff, og skal ha sin mulighet til å kunne begynne på nytt igjen, sier Haavaldsen.

Klubben sier de er klar over at de kommer til å bli forfulgt av politiet så lenge de holder til i Kjøkkelvik.

- Kunne det være aktuelt for dere å flytte til et annet sted?

— He, he....kanskje vi skulle skaffet oss en enebolig. Da kunne vi gjort hva vi ville, uten at politiet for eksempel blandet seg inn i om vi sov over i klubblokalene, slik de gjør i dag. Eller kanskje vi skulle forflyttet oss til byen? Er det det politiet vil, sier Dahle.

— Nei. Vi blir nok her. Vi kommer til å rette oss etter de krav som stilles. Det har vi også gjort hele tiden, men på ett eller annet tidspunkt må vi bli behandlet som lovlydige, og ikke som kriminelle, sier Dahle.

- Hvordan vil dere selv beskrive dere?

— Vi er helt vanlige folk som liker å kjøre Harley. Vi har familie. Mange av oss jobber og betaler skatt. Vi er en del av dette samfunnet. Vi står ikke utenfor det, sier Dahle.