Påskeferien er i gang over hele landet. Fredag begynte påskeutfarten, men det ventes mye trafikk på veiene også onsdag.

— Vi vet jo at onsdagen blir en stor utfartsdag. Man må bare ta seg god tid og holde avstand, så kommer man seg fint frem. Det er det eneste som hjelper, sier vaktoperatør ved Statens vegvesen, Ove Amundsen.

Unngå køer

Men er du en av dem som setter deg i bilen for å dra på påskeferie onsdag, bør du sjekke Statens vegvesens statistikk for påsketrafikk de siste fem årene. På den måten kan du unngå trafikktopper og køer.

Se påsketrafikken her.

Bergen-Vågsbotn Skal du fra Bergen til Vågsbotn onsdag, viser statistikken at du bør unngå å kjøre den strekningen i 14-15-tiden. Og når du skal tilbake igjen, søndag eller mandag, er det en trafikktopp i 18-19-tiden.

Bergen-Nordhordland Reiser du fra Bergen og Nordhordland onsdag, er det mest trafikk klokken 15. Og skal du fra Nordhordland til Bergen søndag, er trafikktoppen klokken 18. Mens det på mandag er størst trafikk klokken 16. Bergen-Voss På strekningen Bergen-Voss, er det størst trafikk klokken 13 og 14 onsdag. Skal du unngå kø på vei hjem søndag, bør du unngå å kjøre klokken 19. Reiser du hjem mandag er det en liten topp i 15-16-tiden.

Bergen-Kvamskogen Ifølge statistikken er det størst trafikk fra Bergen til Kvamskogen onsdag i 15-16 tiden. Skal du fra Kvamskogen til Bergen søndag, er det en trafikktopp klokken 14 og en klokken 16. Mandag er det størst trafikk klokken 17. ## Fint vær

Amundsen i vegvesenet forteller at trafikken også styres av været.

— Det ser bra ut i forhold til værprognosene og da er det mange som tenker at de vil ta en tur på hytten. Og dermed øker trafikken, sier han.

Vegvesenet har satt inn ekstraferger på strekningen Lavik-Oppedal og Bruravik-Brimnes for å ta unna trafikken.

— Men vil du slippe unna påsketrafikken, legger du ut på veien dagen i forveien, sier han.

Påskeønsker

Ellers har Statens vegvesen følgende påskeønsker til trafikantene:

  • Sjekk vær- og føremeldinger. Planlegg turen!
  • Kjøre etter forholdene og hold fartsgrensen. Hold køen!
  • Bruk sikkerhetsbelte
  • Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Pakk riktig!
  • Stopp og sov hvis du blir trøtt

Skal du på påskeferie på onsdag, bør du også sjekke ut Statens vegvesen sin hjemmeside. Der holder de deg oppdatert på påsketrafikken og kan fortelle deg om hvor det er køer og om det er kolonnekjøring og stengte veier over fjellet. De har også forsterket og utvidet meldingstjeneste i forbindelse med påsken.

KØ: Påskeutfarten setter sitt preg på trafikkeni Åsane fredag.
BJØRN ERIK LARSEN