Men «fare over»-signalet kom raskt. Det viste seg nemlig at Varpe nettopp hadde vært på vinterferie i Barcelona.

Spansk smittekilde

— Vi går ut fra at Varpe ble smittet på ferieturen i Spania. Tiden fra han var der nede til symptomene begynte å vise seg, gjør at vi antar at smittekilden ligger der nede, forteller lege Asgeir Johannessen ved Førde sentralsjukehus til Bergens Tidende.

Han har nå varslet Folkehelseinstituttet i Oslo, som igjen har kontaktet sine kolleger i Spania. De vil trolig undersøke om det har vært flere tilfeller av legionella-smitte ved hotellet hvor Varpe bodde.

— Varpe var sammen med to andre nordmenn på denne turen. Jeg undersøkte disse onsdag, men de er ikke blitt smittet, sier Johannessen.

- Fryktelig alvorlig sykdom

Det var mandag, etter en hel helg med smerter, at Varpe ble sendt til sykehus med ambulanse. Legene fikk raskt konstatert at det var den livsfarlige legionella-bakterien som hadde slått til i 60-åringens kropp.

— Det er viktig å få stilt diagnose tidlig for å kunne gi pasienten riktig type antibiotika. Dette er en fryktelig alvorlig sykdom som kan ende med livstruende lungebetennelser, pusteproblemer eller nyresvikt. Ubehandlet vil om lag femti prosent dø, forteller Johannessen til BT.

Selv sier Jarle Varpe til NRK Sogn og Fjordane at han er ved godt mot.

— Jeg har knapt nok sovet ett minutt i natt. Feberen ligger mellom 40 og 39 grader. Legene mener at bakterien kan ha spredt seg til blodet, men jeg håper jeg kan være ute i morgen, sier Varpe i et intervju med NRK Sogn og Fjordane.

Første i Førde

Jarle Varpe er den første pasienten som er innlagt på Førde sentralsjukehus med infeksjonssykdommen, som går under navnet legionærsyken. Sykdommen ble for alvor kjent i Norge da 7 personer døde i Stavanger høsten 2001 og man senere oppdaget at et kjøletårn var smittekilden.

— Sykdommen kan ikke smitte fra person til person og Varpe ligger således ikke i isolat. Smitte spres gjennom vann, aircondition eller liknende, forteller Johannessen.

— Kan man få varige men etter sykdommen?

— For dem som ikke omkommer er det forholdsvis vanlig med langvarige plager med utmattelse, tretthet og konsentrasjonsproblemer. For mange tar det måneder og år før de kommer seg, svarer Johannessen.

<b>VED GODT MOT:</b> Jarle Varpe (60 år) ble mandag innlagt med den livsfarlige legionærsyken på Førde Sentralsykehus. Selv håper han på å bli skrevet ut innen noen dager. FOTO: MARION SOLHEIM, NRK