Også i Arbeiderpartiet legger lokalpolitikere ned sine verv, skriver Klassekampen.

I flere kommuner i Indre Hardanger opplever regjeringspartiene utmeldinger og rasende tilbakemeldinger etter at regjeringen 2. juli gikk inn for å bygge den omstridte kraftlinjen gjennom området.

I Ulvik har SV varaordføreren og er større enn Ap. Her har lokallaget vedtatt å legge seg selv ned i protest.

— Jeg har nå formelt meldt meg ut av SV. Det samme gjør samtlige av de andre medlemmene i Ulvik SV, sier lokallagsleder Bård Fleten til Klassekampen.

Legger ned verv

Også i Arbeiderpartiet er det kraftige protester mot vedtaket. I Granvin har Ap-politikerne lagt ned sine verv i protest, og avventer en forklaring fra statsminister og partikollega Jens Stoltenberg.

— Det betyr at vi nå ikke driver med annet politisk arbeid enn kampen mot kraftlinjene. Vi sitter fortsatt i kommunestyret, men har lagt alt partiarbeid på is til vi får svar fra Stoltenberg, sier Bjørn Inge Folkedal, leder i Granvin Ap.

Partilaget fikk ved kommunevalget i 2007 42,2 prosent av stemmene, samt ordføreren. Også ordfører Jan Ivar Rødland har lagt ned sitt verv i protest.

Saken fortsetter nedenfor boksen.

SVs smertegrense?

Kraftlinjesaken kommer på toppen av andre nederlag for SV i regjeringen, med Mongstad som kanskje det fremste, sier tidligere SV-er Bård Fleten.

Ifølge Klassekampen står partiet nå i fare for å stå uten liste i flere Hardangerkommuner ved kommunevalget neste år.

Men striden om kraftlinjene forteller ingenting om SVs smertegrense, mener valgforsker Frank Aarebrot.

— Dette handler ikke om SVs smertegrense, heller om motsetninger sentrum – periferi. Alle de lokale partiene i Indre Hardanger er mot kraftlinjen, ikke bare SV, sier Aarebrot til NTB.

Han regner med at enkelte krefter i SV vil bruke kraftlinjesaken som et eksempel på at regjeringssamarbeidet koster mer enn det smaker, men konstaterer at motstanden lokalt er minst like stor i de andre partiene.

Markert motstand

SVs nestleder Audun Lysbakken, selv fra Hordaland, har vært en markert motstander av utbyggingen. «Å slippe monstermastene inn i Hardanger vil være å selge et av verdens mest unike fjordlandskap på billigsalg», skrev Lysbakken i en valgbrosjyre før forrige valg.

SV gikk da også offentlig ut og sa seg uenig med sin egen regjering, da vedtaket om å bygge kraftlinjene ble gjort.

- Det var naturlig for oss å si fra at dette er vi ikke enige i. Vi mener man burde brukt mer tid for å finne bedre løsninger, sa SV-nestleder og regjeringsmedlem Audun Lysbakken til NTB.

Det var 2. juli at regjeringen vedtok å bygge en kraftlinje gjennom Hardanger for å ruste opp strømnettet på Vestlandet. Vedtaket er uten ankemuligheter.